Ucraina progresează în medicina reproductivă datorită reacțiilor adverse, dar nu tehnologiilor noi

Albert Tochilovsky, proprietarul clinicii de Reproducere – Biotexcom, a povestit pentru Delo.ua despre copii designeri, întinerirea corpului, sarcină într-un „uter artificial”, problemele morale și etice ce țin de reproducere și urmărirea penală de autoritățile locale.

-Propunem să începem din viitor, apoi să venim în lumea reală. Vă rugăm să ne povestiți despre cele mai interesante și actuale momente în domeniul de reproducere umană, ce prognozări ne așteaptă în viitorul apropiat și unde ar fi locul Ucrainei aici?

– Medicina reproductivă este viitorul omenirii. Prima tendință, spre care sunt îndreaptate așa țări ca Marea Britanie, SUA – este editarea genomului. Simplu să spunem – un copil designer. Alegeți de ce culoare este părul și ochii, ce abilități, ce talente. China s-a apucat să editeaze deja genomul chiar s-a și născut un copil care este imun la HIV.

A doua tendință evidentă este îndreptată către sarcina planată de femei cu vârsta de la 50-60 de ani. Clinica Biotexcom practică transplantarea de mitocondrii, alte clinici transplantează nucleul celular. Într-așa mod, efectul tinereții se prelungește.

A treia, și cred că este cea mai importantă tendință – ectogeneza, când un copil este și conceput și se dezvoltă în afara corpului uman. Mai simplu spus un uter artificial. Ceva ca fabricile pe care le-am văzut cu toții în filmul Matrix. Cred că în 5-7 ani vom accepta și ectogeneza, clinica noastră este îndreptată spre acesata. Nu sunt sigur, însă, că Ucraina va permite acest lucru, pentru că Ucraina se teme de toate, însă mai probabil, ectogeneza va fi permisă în aceleași state ca Marea Britanie, SUA. Aici problema urbanizării stă pe prim plan, doar 2% din populație este implicată în agricultură. Aceasta este o societate extrem de dezvoltată, femeile fac o carieră până la 40-45 de ani, după care vor să aibă copii. În viitor, această problem va fi soluționată datorită ectogenezei și mitocondriilor donate.

În ceea ce privește rolul Ucrainei, se practică diagnosticul genetic preimplant. Aceasta constă în examinarea embrionului înainte de a fi transferat în uter apoi FIV. Metoda, de fapt, a fost inventată în Harkov de către Yuri Verlinsky. Pentru aceasta, a fost învinuit, după care a trebuit să emigreze în SUA, unde imediat a primit un loc de muncă ca cercetător la Chicago. După decenii, metodele sale create au fost cunoscute și în Ucraina, dar abia atunci, când Verlinsky a devenit celebru în Statele Unite.

La momentul actual, Ucraina este lider în medicina reproductivă, dar nu datorită tehnologiei, ci datorită factorilor secundari cum ar fi: donarea de ovocite, pentru că avem o bază largă; maternitate surogat – pentru că este mai ieftină comparativ cu alte țări. Dacă în viitor vom implica și tehnologiile novative, atunci totul va fi bine. Dacă asemenea tehnologii nu vor fi acceptate, atunci mai devreme sau mai târziu totul se va termina, în schimb alte țări vor crește copii în incubatoare speciale.

– Oare poate provoca ideia cu ectogeneza opunere morală și etică serioasă în socium..?

– Ce vă pot spune, când Beate Uzi, a început industria sexului, a deschis primul sex-shop din lume. Societatea s-a opus imediat, a devenit dușmanul numărul unu. Și atunci industria sexului a început să câștige mai mulți bani decât agricultura. Acum, Beate Uzi este un antreprenor și o persoană publică respectată.

Vreau să vă spun că la început și sistemul bancar s-a considerat nociv. Amintiți-vă cum în literatura veche îi reproșau ucenicilor, totul era semi-legal. Iar acum acesta este temlia economiei globale.

Marijuana a fost plantată încă din anii 60, acum este o piață promițătoare o să vedem doar cine o va legaliza mai repede și va putea câștiga bani pe ea.
După apariția primelor mașini apoi și primelor victime din cauza accidentelor rutiere, toată mass-media a reacșionat la monștrii de fier care trebuiau să fie interziși. Vedem ce maștab au atins astăzi.

Întorcându-ne la științele biologice, când pentru prima dată a apărut procedura FIV, primii „copii în eprubetă”, țările religioase au anunțat ca despre o tragedie. După 10-15 ani, procedura FIV a fost legalizată.

Un important lucru care trebuie conștientizat de către societate este, că în viitorul apropiat ne vom confrunta cu o criză demografică gravă și va trebui să fie abordată. La o conferință mondială privind intelectul artificial, Elon Musk – un inovator care are un simț puternic al ceea ce se întâmplă – a prezis un colaps demografic în următorii 20 de ani. Jack Ma l-a susținut pe deplin, declarând o reducere a creșterii populației în China.

Pe frondul creșterii constante a populației, acest lucru pare imposibil, dar aruncați o simplă privire la situația în orașele mari din India și China. La Beijing vor fi 150 de milioane de oameni, dacă vor începe să nască câte un copil în familie, va trece o generație și populația va scădea brusc. Migrația nu va rezolva această problemă. Deci trebuie să promovăm medicina reproductivă.

„Dacă Musk a vorbit despre aceste lucruri, atunci vor apărea pe curând și noutăpți despre viața veșnică ”

– Deja în viitorul apropiat în biologie va avea loc o revoluție. Vom trăi mai mult decât 300, 500 de ani și mai bine. La început, această tehnologie va fi super costisitoare, apoi costul va scădea de zeci de ori. Singura întrebare este cine va fi primul care va introduce acestea tehnologii.

De fapt, întregul viitor este aici în biotehnologie. Industria auto nu va mai putea câștiga bani și toți oamenii deștepți înțeleg de ce anume. Vedem cu toții că mașini electrice sunt la fiecare colț, cu pilot auto. Fără taxi, fără mașini personale. Ieși din casă, pune copilul în mașină, și trimite-l la școală. Cu a doua mașină pleci tu la muncă. Cu al treilea, soția pleacă, cu al patrulea – al doilea copil la grădiniță. Se dovedește că 10-15 persoane pot folosi o singură mașină. La fel ca Uber, doar fără costul unui șofer, fără costul hidrocarburilor.

De asemenea, sistemul de operare, despre care se vorbește mult în Ucraina nu va rămânea în umbră mult timp. Există deja programe care pot face ceea ce face un programator.

Prin urmare, țările dezvoltate depun foarte mult efort pentru dezvoltarea biotehnologiei. În viitorul apropiat va constitui jumătate din (produs intern brut) PIB în multe state. Înțelege Ucraina asta, înțeleg autoritățile noastre? Cred că nu, pariul nostru este pe agricultură. Pentru că ai nevoie de mai mulți oameni care înțeleg ramura industriei, nu numai vorbesc. Mai mult, aș spune că trebuie creat un comitet al biotehnologiei în Rada Supremă, deoarece multe lucruri își pierd valoarea Biologia este o excepție.

-Atunci cum atât de bine se arată Ucraina în domeniul reproducerii umane, dacă toate acestea lipsesc? Care este diferența dintre noi și alte țări din aceeași Europă?

-Avantajul Ucrainei este că acest domeniu nu este bine reglementat în țara noastră. Prin urmare, am reușit să colectăm toate tehnologiile care există în prezent. Este clar că aceste țări văd performanța noastră, și au încredere. Spre exemplu în Germania rata de succes este de 15-20% noi însă avem 60% succes din prima încercare.

De ce așa se întâmplă? Pentru că în Germania un embrion este transferat în uter în ziua a doua. Și acest moment nu este corect în ceea ce privește supraviețuirea fetală. În a doua zi, nu poți examina care anume embrion pote fi transferat. ”Factorul masculin” de exemplu, apare doar în ziua a treia. Este cunoscut că și pentru spermatozoizi este adevărată noțiunea de apoptoză ce înseamnă – autodistrugerea celulară programată, acesta este al doilea factor. În ziua a 5-a, când cei slabi nu ajung, rămân doar cei rezistenți, care pot fi transferați în uterul mamei. În Germania, se considera că aceasta este o selecție, că mai întâi trebuie transferat un singur embrion, restul – congelați. Drept urmare, rata de success a scăzut foarte semnificativ.

În Franța, există dificultăți cu donarea de ovocite. Autoritățile etice au permis doar așa-numita ”donare necomercială”. Aceasta ne demonstrează că o femeie care-și dorește un copil trebuie să aducă o prietenă iubită care să-i doneze ovocite, după care mama așteptată. Apare următoarea întrebare: care este șansa că o femeie de 40 de ani poate avea o prietenă cu celule tinere, de 20 de ani? Șansele sunt foarte mici. Ea vine cu o prietenă de vârsta ei, prin urmare, se obțin celule mature. Este clar că probabilitatea unei sarcini este aproape de zero.

Drept urmare, din cauza acestor probleme etice, toată lumea pleacă în Spania. Aici apar dificultăți cu donatorii, un donator la șase cupluri. Vă dați seama? Ca urmare vitalitatea embrionilor suspendează pe un fir de ață.

– Din cele spuse pe de-o parte, totul este bine din punct de vedere al rezultatelor, pe de altă parte – nu prea, deoarece nu ne place țara?

Știe toată lumea despre starea Ucrainei care s-a format în estul țării, și ne dăm seama ce atitudine se formează la cei din afară. Francezii ne recomandă să deschidem clinica într-o țară civilizată, cum ar fi Algeria sau Maroc. La care le spun că aceasta este Africa. Ei: – ”Nu comparați nivelurile. Ucraina este mai jos”. Reiese, că pentru Europa – Ucraina este la un nivel mai jos comparativ cu țările africane! Și aceasta este o adevărată tragedie. Este greu să îți dovedești marca. Clinica Biotexcom – a dovedit. La noi se adresează pacienți din toată lumea, dar nu din prima, numai după o experiență oarecare… Fac 5-15 încercări undeva acolo, și după, vin la noi și reușesc din prima. Miracol? Da. Și încă forțe comune.

-Așadar, poate aveți nevoie de mai multă reclamă?

Toată lumea promovează ofertele sale: și noi, și spaniolii, și cehii. Dar oamenii nu prea cred în mass-media. Mulți se adună pe forumuri și urmăresc dezvăluirea și succesul acestui proces. Ei văd că îl avem cu mult mai sus și vin la noi. Însăși reputația țării este mizeră. Chiar când vorbesc despre aducerea unui investitor aici… Să fim sinceri, câte cazuri s-au întâmplat deja, vine un om de afaceri, îi dau actele unor instanțe, în care negru pe alb scriu că nu acceptă și aici totul se termină. De fiecare dată când un nou guvern vine la putere promite, că acest lucru nu se va mai repeta. În 28 de ani, Ucraina s-a poziționat ca țară în care te pot amăgi. Nu există mifologie, gen că există niște bandiți condiționali. Adevărul este că însăși autoritățile țării și procurorii trag țara în jos.

-Nu simpatizați prea mult oficialii ucraineni, așa?

– Nu am pt ce să-i iubesc, mai ales procuratura teritoriilor ocupate, care deja a inițiat 10 învinuiri penale asupra mea. Ultimul caz este chiar foarte comic: am împrumutat niște bani unui bărbat, nu mi i-a întors, iar în justificare au scris că m-am m-am folosit de încrederea lui pentru amendă… Este clar că în instanță vor râde, dar astfel de cazuri împiedică dezvoltarea lucrurilor importante.

Este foarte interesant să urmărești situația Ucrainei în procesul de globalizare și frontiere deschise. Kiev încă trăiește bine, restul țării – jalnic… Am fost de față când guvernul a încercat să ne demonstreze ceia ce se numește patriotizm, dar tinerii încă pleacă, devin patrioți în Canada, Portugalia, Spania, SUA. Drapelul ucrainean atârnă în case, dar ei locuiesc înafara țării, acolo și plătesc și impozitele. Dacă nu luăm măsuri strategice și nu alegem domeniile pe care le vom dezvolta și în alte regiuni, atunci ne așteaptă problem destul de grave.

– Despre ce fel de măsuri vorbim?

– Cel mai important ca aplicarea legii să nu se amestece. La conducere a venit noul guvern și într-adevăr situația s-a modificat spre bine. Așa spun și restul de întreprinzători. Dar ne este frică să nu ne întoarcem înapoi, să nu fim la final păcăliți. Mai devreme sau mai târziu o să încerce să atribuie întreprinderile private. Din experianța anterioară am pierdut încrederea. Mii de experiențe al colegilor mei și toate sunt negative. Așadar, toată lumea speră ca situația actuală să dureze cel puțin unul sau doi ani, acest lucru va oferi o șansă antreprenoriatului ucrainean.

– Poate sunt insuficiente legi noi care o să contribuie la dezvoltarea acestei ramuri?

Politicienii noștri iubesc să demonstreze populismul. Un caz recent: a ajuns să se adopte la noi în țară o lege despre transplantologie. Un deputat a ieșit pe tribună și a spus că toată lumea își vor tăia rinichii pentru ca să poată plăti utilitățile. Printr-un cuvânt – populiști, dar persoanele inteligente, gânditoare, care dezvoltă țara aceasta sunt foarte puține. După 20 de ani, toată lumea va fi de acord cu acest lucru, dar astăzi … încă nu.

– Biotexcom are tangență cu un scandal neplăcut: fostul procuror general Yuriy Luțenko a spus că un copil a fost scos din țară. Ne comentați?

– Acest lucru s-a întâmplat în anul 2011, cu 5 ani înainte de a cumpăra clinica și dacă sincer, noi nu am descălcit încă această situație. Sperma sotului a fost adusă prin curier. Acum, acest lucru este imposibil, pentru maternitatea surogat, clienții trebuie să facă cu o vizită mai mult pentru ca apoi să nimerească materialul în embriologie. Și aici apar deja îndoieli: ori spermatozoizii inițial nu erau ai lui, ori embriologia a greșit, sau în momentul transferului de embrioni au confundat din greșeală embrioni. Conform legilor ucrainene, pentru ca un cuplu să fie recunoscuți părinții copilului, trebuie ca măcar unul din părinți să fie genetic înrudiți. În acest caz reiese că acest cuplu nu are nimic comun cu acest copil.

Procuratura însă a spus că acesta a fost o încercare de a face trafic de persoane, deși este evident că în acest caz vorbim doar despre o posibilă încălcare a standardelor medicale și nu despre comiterea infracțiunilor.

Nu am scos la capăt cine are dreptate, cine – nu, am compensat cuplului italian toate costurile. Acum, din fericire, posibilitatea apariției astfel de situații este exclusă. Fiecare client are propria secșiune în incubatorul special de păstrare. Americanii încă nu folosesc așa ceva și din când în când mai apar și acolo conflicte.

Intervievat de Dmitry Bunetskiy, în special pentru Delo.ua

 
Link către sursă:

https://delo.ua/business/ukraina-lidiruet-v-reproduktivnoj-medicine-ne-za-358495/