Ovule congelate în Spania

În timpul iernii, din lipsa de fructe și legume proaspete, deseori mergem în supermarket și cumpărăm căpșune congelate, zmeură și alte bunătăți de vară.

Numai că acest desert nu va bucura cu un gust divers și multe vitamine. Așa și ovulele, congelate, atât de populare în medicina de reproducere modernă, nu posedă de calitățile necesare pentru o fertilizare de succes. Spania este una dintre acele țări, în care donarea de ovule este legală. Iar nu mulți spanioli sunt dispuși să-și sacrifice o parte a corpului pentru a salva un cuplu infertil. În acest caz Spania practică importarea ovulelor congelate dintr-o altă țară, și astfel realizează fertilitatea. Transferul de embrioni, este foarte popular in insorita Spanie

Dar acest lucru ridică o întrebare destul de importantă: „Vor ramîne oare ovulele după decongelare atăt de calitative și bune”? Președintele ale comunitatii americane de medicină reproductive declară: „Deși, o analiză aprofundată a literaturii de specialitate arată, că tehnica de crioconservare este eficientă pentru femei, care au nevoie de ea, dar totuși, nu este posibil să fie utilizată atăt de larg în planificarea nașteri”. Publicitatea tot convinge omenirea că congelarea ultrarapidă sau vitrificarea este o tehnică modernă, care permite să păstreze ovule pentru a fi utilizate în viitorul indefinit. Ne îndeamnă să alergăm urgent la clinici și să ne congelăm ovulele! Acest lucru ne va permite să planificăm sarcina, atunci, cănd ne vă convine, și la orice vârstă. Și fară îndoială vom fi convinși, că această tehnică este bună: ea va permite femeii să-și păstreze capacitatea de reproducere în timpul tratamentului, care poate afecta fertilitatea ei, aceasta îi va permite să nască copil mai tărziu. Institutul Marques (centru internațional al tehnologiei de reproducere, ginecologie și obstetrică în Barcelona), are o rezoluție de Generalitat de Catalonia (guvern, ce are parte a sistemului spaniol de Monarhie Constitutionala stat) pentru vitrificarea ovocitelor. Anume acolo femeile spaniole pot profita de congelare și de stocare a ovulelor. Dar nimeni nu se întreabă, se va pastra oare eficacitatea lor. Deși, în Spania ovulele primite încă și le despart în fertilizare.

Este important de remarcat faptul că celulele congelate, și mai ales despărțite nu vor  aduce un rezultat garantat. Maximum 6% din fertilizare cu succes. Băncile de păstrare a ovulelor, desigur, prefară despre aceasta să tăcă. Clar, că astfel de proceduri le înmulțește capitalul: suma necesară pentru colectarea si depozitarea materialelor nu este mică. Ca urmare, oare este crioconservarea ovulelor bună sau rea? În aceste condiții este foarte dificil de făcut o concluzie corectă. Deoarece procedura congelării a materialului biologic are căt avantaje, atăt și dezavantaje.

Un lucru pozitiv pentru o femeie tănăra este o oarecare siguranță că în viitor va avea copil în timp ce-și construiește cariera, face bani și nu se teme de orice boli care duc la infertilitate. Vârsta femeii în momentul de transplantare a ovulului fecundat nu contează, mai mult este importantă varsta la care celulele au fost pregătite și înghețate.

Poate după zeci de ani, lumea medicinei si de știință va deveni la un nivel mai înalt, atunci când va exista o metodă inovatoare de congelare de ovule, ca urmare a căror calitatea materialului va fi stocată cu mult mai bine.

Și apoi Spania se va lauda cu o rată ridicată a natalității, cu ajutorul utilizării unor tehnici de medicina de reproducere asistată.