Infertilitatea în mediul urban din România: 4 din 10 cupluri nu reușesc să obțină o sarcină, deși încearcă de 1-5 ani. Una din 4 sarcini, obținută în urma unui tratament

În anul 2021 s-au înregistrat cele mai puține nașteri din 1930 până în prezent în România. 17,1% din populația fertilă din țara noastră s-a aflat la un moment dat sau se află într-o situație de infertilitate, iar 4 din 10 cupluri care își doresc un copil nu reușesc să obțină o sarcină, deși încearcă acest lucru de 1-5 ani (unul din 10 cupluri încearcă de peste 5 ani).

Aproape un sfert (23% din sarcinile existente în momentul de față) sunt obținute cu ajutorul tratamentelor de specialitate, față de o medie de 18% în ultimii 5 ani. Sunt rezultatele studiului de infertilitate realizat la inițiativa Asociației de Reproducere Umană din România. De asemenea, doar unul din 5 cupluri (21%) și-ar dori un copil cât mai curând, procent în scădere față de anul 2018 (29,1%).

După doi ani de pandemie și după mai bine de un an de război într-o țară vecină, studiul de infertilitate realizat la inițiativa Asociației de Reproducere Umană din România vine în continuarea demersului inițiat în 2018, oferind o perspectivă dinamică în înțelegerea cuplurilor care au sau au avut probleme de fertilitate.

10 lucruri despre infertilitatea în mediul urban în România în anul 2023 (concluziile unui studiu realizat la inițiativa Asociației de Reproducere Umană din România):

  1.  23% dintre sarcinile actuale sunt obținute cu ajutorul tratamentelor de specialitate, comparativ cu o medie de 18% în ultimii 5 ani.
  2.  17% din populația fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate.
  3.  4 din 10 cupluri care își doresc copii cât mai curând nu au reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de 1-5 ani. Unul din 10 cupluri încearcă de peste 5 ani.
  4.  Numărul celor care se adresează unui specialist în infertilitate (46%) este în creștere, dar este încă mic, comparativ cu cei care ajung la ginecolog.
  5.  63% dintre cuplurile cu probleme de infertilitate au obținut o sarcină în maximum 2 ani în urma tratamentelor. O treime dintre cupluri au obținut o sarcină în mai puțin de un an.
  6.  Aproximativ 102.000 de tratamente de fertilitate reușite în ultimii 5 ani.
  7.  Principalele motivații pentru primul copil: mi-am găsit perechea potrivită (26%), nu am reușit mai repede, deși am încercat (20%), am așteptat să ne căsătorim (20%), până atunci m-am ocupat de carieră (17%), am așteptat să avem casa noastră (16%).
  8.  Principalele motivații pentru a avea încă un copil: nu am reușit mai repede, deși am încercat (32%), am așteptat să avem un spațiu locativ mai mare (25%), am amânat din cauza COVID-19 (6%).
  9.  Programul FIV: 49% dintre cupluri au auzit de Programul FIV 2022-2023, 44% iau în calcul programul FIV ca sursă de finanțare, iar 58% consideră programul ca fiind util și foarte util.
  10.  În anul 2021 s-au născut în România cei mai puțini copii din 1930 încoace ( 196.858 de copii născuți vii), iar sporul negativ al populației s-a dublat în ultimii 3 ani (2020-2022).

Românii fac puțini copii, iar multe cupluri se confruntă cu infertilitate

Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2021 s-au înregistrat cele mai puține nașteri din 1930 până în prezent. Doar 196.858 de copii născuți-vii este cifra finală pentru anul 2021.

După doi ani de pandemie și după mai bine de un an de război într-o țară vecină, studiul de infertilitate realizat la inițiativa Asociației de Reproducere Umană din România vine în continuarea demersului inițiat în 2018, oferind o perspectivă dinamică în înțelegerea cuplurilor care au sau au avut probleme de fertilitate. Studiul actual a fost realizat în perioada ianuarie-februarie 2023, pe un eșantion online, reprezentativ din punct de vedere sex și vârstă pentru populația urbană din România, femei în vârstă de 25-45 ani, respectiv bărbați de 25-60 ani. Eșantionul de selecție a fost de 4.495 de respondenți (eroare statistică de +/- 1.5%). Populația țintă (contingentul demografic fertil) este formată din femei și bărbați într-o relație și a fost de 3005 respondenți (eroare statistică de +/- 1.8%).

Temele principale abordate au vizat atât zonele de infertilitate tratată (sarcini active sau copii născuți cu tratament) cât și zonele cu potențial de infertilitate (cupluri care își doresc copii, încearcă dar nu reușesc pe cale naturală). Pe lângă acestea, studiul a abordat detalii despre consultul medical de specialitate, diagnosticele de infertilitate sau evaluarea șanselor de a obține o sarcină după consult/diagnosticare. Mai mult, s-au explorat cunoașterea și relevanța Programului Național de Fertilizare, detalii despre FIV sau procesul de crioconservare a ovocitelor de către femei.

În România, la ora actuală, 17,1% din populația fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate.

Unul din 5 cupluri (21%) și-ar dori un copil cât mai curând, procent în scădere față de 2018 (29,1%). Însă, mai mult de jumătate dintre aceștia (52,6% – aproximativ 150.000 de cupluri) nu au reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de mai bine de un an, o creștere semnificativă față de studiul din 2018, când doar 38% se aflau în această situație.

23% din sarcinile existente în momenul de față sunt obținute cu ajutorul tratamentelor de specialitate, aceasta însemnând aproximativ 8.400 de sarcini active cu tratament (Ianuarie-Februarie 2023), față de o medie de 18% în ultimii 5 ani.

Pentru femei, problemele la nivelul trompelor uterine, rezerva ovariană redusă, endometrioza sau problemele la nivelul uterului sunt principalele cauze de infertilitate, iar pentru bărbați problemele la nivelul spermogramei sunt cele mai frecvente, urmate, la mare distanță, de problemele genetice și de cele hormonale.

46% dintre cei care nu pot obține o sarcină au mers la medicul specialist în infertilitate, un procent în creștere față de studiul de acum 5 ani, când doar 38% mergeau la medicul specialist.

„Acest studiu vine firesc și necesar după 5 ani de la primele date. Tot mai multe cupluri au încredere în clinicile din România, ceea ce este foarte important. Din datele din studiu putem să remarcăm și că tot mai multă lume a început să audă de medicii specialiști în infertilitate, mai mulți decât acum 5 ani, la precedentul studiu”, declară prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Asociației de Reproducere Umană din România.

Tratamente eficiente pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

Motivele pentru care cuplurile decid acum să aibă primul copil sunt diferite față de decizia de a avea încă un copil. 26% din cupluri așteaptă să-și găsească perechea potrivită pentru a avea primul copil, în timp ce 25% din cupluri așteaptă să aibă o casă/apartament mai mare pentru a avea încă un copil. În același timp, problemele de infertilitate sunt mai mari pentru cuplurile care își doresc încă un copil față de cele aflate la primul copil. Atât pandemia, cât și problemele financiare sau situația geopolitică sunt responsabile de amânarea deciziei de a avea primul copil/alt copil pentru 15,6% din cuplurile care își doresc.

“A avea un copil nu este o fiță, acest lucru nu ar trebui să fie doar pentru cei care dispun de resurse financiare. Există acum tratamente care sunt eficiente, e important ca acele cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală să meargă mai departe, să nu se oprească, fiindcă se observă din studiu că există rezultate bune cu ajutorul procedurilor de reproducere umană asistată”, arată dr. Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociației de Reproducere Umană din România.

Cifrele actuale ale studiului inițiat de Asociația de Reproducere Umană din România arată că tratamentul prin fertilizare in vitro a crescut cu 80% față de studiul precedent (18% pentru cifrele actuale, față de 10% pentru cifrele de acum 5 ani), ceea ce ne conduce la ideea că problemele de infertilitate sunt mai complexe la ora actuală.

Dintre cei care intenționează să apeleze la proceduri medicale de infertilitate în următorul an, 44% vor să apeleze la FIV și iau în calcul Programul Național de Fertilizare, în creștere semnificativă față de cei 20% care luau în considerare să apeleze la un astfel de program acum 5 ani.

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-26126822-in…