Infertilitatea nu este o condamnare

Infertilitatea este o boala care preocupa intreaga lume si din pacate, potrivit statisticilor, astazi, mai mult de 25% dintre cuplurile din intreaga lume se confrunta cu aceasta problema ce priveste atat cuplurile in varsta, cat si pe cele tinere.

Infertilitatea este definita ca fiind incapacitatea de a concepe un copil pe cale naturala.

Potrivit statisticilor, aproximativ 4,5 milioane de cupluri se confrunta anual cu problema infertilitatii. Cauzele infertilitatii in cuplu pot fi multiple si diferite: probleme in ceea ce priveste mobilitatea si activitatea spermatozoizilor, tulburari de maturare si eliberare a ovulelor, obstructia trompelor uterine (urmare a anexitelor, chlamidiei, endometriozei, avorturilor efectuate anterior), patologia uterului, incompatibilitati imunologice, etc.

Dar pentru fiecare problema exista si o solutie. Procedurile, precum IUI (inseminarea intrauterina), ICSI, fertilizarea in vitro (FIV standard), FIV cu ovule donate  si  FIV cu TE cu mama surogat sunt singure modalitati de rezolvare a problemei infertilitatii la nivel mondial.

 Metoda de procrearea cu ajutorul mamei surogat (purtatoare)

Problema metodei respective de procrearea artificiala este una mondiala, insa foarte putine tari incearca sa o rezolve. Romania este una dintre acele tari unde metoda de procrearea cu ajutorul mamei surogat nu este  reglementată de lege. Si, desi exista o multime de anunturi in care femeile ofera servicii de mama surogat contra cost, va sfatuim sa nu reacționați la astfel de oferte, ci sa cereti parerea specialistilor în acest domeniu. Urmand calea de mai sus, nimeni nu va va putea asigura nasterea unui copil sanatos si obinerea drepturilor parintesti asupra copilului. In plus, exista posibilitatea apararii unor situatii foarte neplacute, precum santajul. Prin urmare, multe cupluri romane aleg sa mearga in tarile unde aceste programe sunt absolut legale. Ucraina este unul dintre putinele state care reglementeaza  prin lege astfel de programe. Este important de apelat numai la institutii medicale specializate in tratarea infertilitatii si care sunt autorizate de Ministerul Sanatatii. Clinica BioTexCom ii avertizeaza pe toti cei care doresc sa apeleze la astfel de metoda  RUAM, ca inainte de demararea programului  ales, sa li se ofere un contract in care sunt descrise drepturile si obligatiile partilor participante (clinica, mama surogat si parintii biologici).

    Surogatul gestațional prin FIV este recomandat pentru:

  • femeile cu malformatii ale uterului, care prezinta riscul de a nu putea duce sarcina la termen;
  • femeile ale caror ovare produc ovule, dar care nu au uter (din cauza unei interventii chirurgicale sau pentru ca s-au nascut fara uter);
  • femeile care sufera de diabet, boli de inima sau de rinichi, carora o sarcina le-ar pune viata in pericol si care altfel au o perspectiva de viata lunga;
  • femeile care au avut avorturi repetate din cauze medicale.

Surogatul nu poate fi in niciun caz o optiune legata de motive sociale cum ar fi inconvenientele unei sarcini, frica de a duce o sarcina sau dorinta de a nu intrerupe cariera.

Ce presupune aceasta metoda?  In laborator ovule sunt fecundate cu spermotozoizii din proba de sperma al tatălui biologic (acestea pot fi, de asemenea, ovule donate). In ziua a 5-a, care reprezinta cea mai favorabila zi pentru implantarea embrionilor maturi este efectuat transferul embrionilor in cavitatea uterina a mamei surogat. Astfel, mama surogat poarta copilul in pantecul sau, dar din punct de vedere genetic, copilul este al parintilor biologici, ceea ce dovedeste si rezultatul testului ADN, care se efectueaza  dupa nasterea copilului.

Сlinica «BioTexCom»  recomanda, ca procedura  respectiva  sa fie urmata doar in clinicile RUAM autorizate de Ministerul Sanatatii si se fie efectuata in conformitate cu legislația in vigoare. Mamele surogat trebuie sa fie supuse unui examen atat medical, cat si psihologic care va atesta faptul ca sunt pregatite sa participe la un astfel de program, dar si pentru a evita dificultatile ce pot aparea dupa nasterea copilului.

Cand femeia trece de prima tinerete…

Procedurile FIV cu ovocite donate si programele de Surogat gestațional sunt ideale pentru femeile trecute de prima tinerete, care isi doresc un copil dupa varsta de 40 de ani. Folosind ovocite donate, femeile pot da nasterea unui copil chiar si dupa 50-60 de ani. Procedura este urmatoare: ovocite donate sunt fecundate cu spermatozoizii  partenerului/ sotului si dupa maturarea embrioni se implanteaza în cavitatea uterina a pacientei. In clinica noastra a fost inregistrat cazul unei femei de 66 de ani care a dat nastere  unor gemeni în urma procedurii de FIV cu ovocite donate (acum elvetianca se socoate cea mai  varstnica  mama din tara).

Cu toate acestea, dorim sa va informam, dragi femei, ca  metodele de reproducere umana asistata  nu va scutesc de responsabilitate. Starea sanatatii D-stre depinde de fiecare in parte. Prin urmare, alimentatia corecta, sportul, modul de viata  sanatos nu sunt anulate!

Alegeti o clinica potrivita si bucurati-va pe deplin de viata!