Are un fiu în Ucraina datorită surogatului gestațional, care s-a născut în aprilie și pe care nu-l poate lua acasă

După nouă ani, Andrea și Fernando au devenit părinți. Fiul lor Ignacio s-a născut pe 29 aprilie într-o clinică din Kyiv. Cu toate acestea încă nu l-au putut îmbrățișa: au făcut cunoștință cu acesta printr-un apel video. Ei în disperare, cer ajutor statului pentru a zbura după fiul lor. Din cauza închiderii frontierelor și anulării zborurilor, 17 familii argentiniene se află în aceeași situație.

Ignacio s-a născut pe 29 aprilie într-o clinică din Ucraina. Mama sa Andrea, încă nu a putut să-l întâlnească

A fost nevoie de nouă ani pentru ca visul de a avea un copil să devină în sfârșit realitate. Nouă ani pe parcursul cărora au făcut 12 cicluri de tratament pentru infertilitate, 6 sarcini care nu s-au încheiat cu succes, tehnici de economisire a finanțelor pentru tratamente, tentative de adopție în țara lor și în străinătate. Nimic nu s-a putut. Dar pe 29 aprilie 2020, lucrul acesta s-a schimbat. În această zi, Ignacio a venit pe lume… în Ucraina.

Modalitatea prin care Andrea Diez și Fernando Montero au devenit părinți este maternitatea surogat într-o clinică privată. „Maternitatea surogat se face în Statele Unite, Georgia, Canada și Ucraina. Am studiat ofertele din toate țările, iar Ucraina ni s-a părut cea mai potrivită opțiune, nu doar pentru că este mai accesibilă acolo, dar și pentru că clinica are un motto „Un copil garantat”. Adică, te asigură că vei avea un copil indiferent de câte încercări vei avea nevoie. În Statele Unite, totul este diferit, nu există garanții și costă aproximativ 150.000 (în timp ce în Ucraina costă 60 mii de euro), explică Andrea care, la 45 de ani, a putut să devină mamă în astfel de circumstanțe neașteptate.

„În primul rând, ceea ce ne-a convins este că am vorbit cu multe familii care ne-au oferit recomandări excelente despre clinică și tratament. Un cuplu, a cărui fiică Esmeralda de un an s-a născut la această clinică, ne-a deschis calea și ne-a susținut pe parcursul întregului proces. Datorită lor, am cunoscut un grup de cel puțin 30 de cupluri care astăzi au copiii, sunt fericiți și se întâlnesc anual. Ne-a oferit liniște sufletească și un sprijin extraordinar și am fost încurajați, ” spune ea.

Clinica se numește BioTexCom și se definește ca fiind „centrul concepției artificiale”. Clinica este situată în Kyiv și primește solicitări din întreaga lume. Fiecare mamă și tată care se înscriu pentru tratament trebuie să meargă acolo pentru a-și lăsa materialul genetic. Andrea și Fernando au făcut lucru acesta anul trecut în aprilie. Câteva luni mai târziu li s-a dat vestea cea bună. Și dacă totul merge bine, în aprilie 2020, vor trebui să se întoarcă ca să-și ia fiul, care a fost numit Ignacio.

Dar dintr-o dată a început pandemia. Zborurile în străinătate au fost interzise, iar biletele lui Andrea și Fernando au fost anulate. Sarcina a decurs conform planului, iar pe 29 aprilie la 18:56 (12:56, ora Argentinei) Ignacio a venit în această lume ciudată. Greutatea lui a fost de 2,240 kg și înălțimea de 48 cm. Mama și tata nu au putut fi cu el.

Prima dată când au văzut copilul a fost printr-un apelul video: doar 10 minute prin intermediul unei aplicații, pe care l-a organizat clinica. „Întristarea și durerea sunt enorme. Nu putem fi cu copilul nostru într-o perioadă atât de importantă, atunci când se stabilește conexiunea. Fiecare zi care trece este foarte dificilă din punct de vedere emoțional și, din punct de vedere material, (deoarece trebuie să plătească pentru întreținerea și îngrijirea copilului, fapt care nu a fost planificat)”, spune ea.

Nu sunt singurii argentinieni care se află în aceeași situație. În prezent, clinica are 48 de copii ai căror părinți sunt din toată lumea. Trei dintre ei sunt argentinieni, împreună cu Ignacio. De fapt, aceștia vor deveni argentinieni atunci când părinții lor vor putea veni și vor începe să inițieze procesul de dobândire a naționalității. În așteptare sunt și Manuel (născut pe 30 aprilie) și Octavio (născut, de asemenea, pe 29 aprilie).

Există alte 14 cupluri argentiniene care, de asemenea, vor avea copii în perioada din mai până în septembrie. În total 17 familii se află într-o situație similară, iar 4 familii sunt deja în Ucraina cu copiii nou-născuți și nu se pot întoarce. În toate cazurile, vorba este despre căsnicii heterosexuale, deoarece căsătoria oficială (între femeie și bărbat) este una dintre cerințele de bază a clinicii în vederea furnizării serviciilor medicale. De asemenea, este necesar să fie prezentate dovezi ale imposibilității sarcinii naturale.

„Clinica nu este pregătită să găzduiască atât de mulți copii, procesul normal este următorul: aceștia să nasc, își întâlneasc părinții și se întoarc acasă. Cu toate acestea, ei fac tot posibilul. Există copii din China, Franța, Spania, Italia, Mexic, Argentina și multe alte țări”, explică Andrea, care vrea cu disperare să meargă în Ucraina pentru a-l lua pe Ignacio.

Există și urgențe birocratice: plata ultimei tranșe se face întotdeauna acolo și direct femeii însărcinate. Numai în acest caz, fiecare femeie semnează documente privind renunțarea la drepturile sale ca mamă. Apoi încep acțiunile de întocmire a actelor oficiale, care finalizează întregul proces. Întrucât Andrea nu poate călători, caută o modalitate de a transfera această ultimă tranșă, dar până când nu o va face, gravida nu va semna hârtiile (iar prin lege va putea intra în contac cu copilul). Prin urmare, astăzi Ignacio se află într-o situație nesigură nu numai din punct de vedere emoțional (din momentul nașterii nu a existat nicio mamă care să-l țină în brațe), ci și legal.

„Trebuie să zburăm! Avem nevoie ca autoritățile să includă această problemă pe ordinea de zi și să ne ofere același sprijin pe care îl acordă repatriaților. Zborurile comerciale nu vor funcționa până în septembrie, singura cale este un zbor umanitar (care prevede repatrierea oamenilor și care să ne poată lua). Și ca autoritățile relevante să ne faciliteze accesul (din cauza restricțiilor de frontieră), considerând cazul nostru ca fiind o excepție”, explică Andrea.

Distanța de zi cu zi este mai dificilă. Li se trimit fotografii cu copilul prin WhatsApp la fiecare 48 de ore, informați despre starea de sănătate a copilului, iar aici rapoartele resective sunt verificate de către pediatrii locali. De asemenea, o dată pe săptămână au un apel video de 10 minute cu copilul lor. „Este un pic exasperant, deoarece conexiunea nu este foarte bună, iar dacă nu sunteți în stare să vă conectați, este posibil să pierdeți șansa de a vă vedea copilul”, explică Andrea.

Ce poate face statul? Având în vedere complexitatea cazului, în primul rând, Ministerul Afacerilor Externe din Argentina ar trebui să ia legătura cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pentru a permite lui Andre și Fernando să intre în Ucraina. În plus, zborurile către și de acolo trebuie să fie permise. Cu 17 familii și având mai multe familii din zonă, ar putea fi completat un avion. Totuși, logistica nu pare ușoară.

În același timp, fiecare familie trebuie să plătească 25 de euro pe zi pentru îngrijirea fiecărui copil. Există o povară economică, dar pentru Andrea, disperarea este emoțională. A avut nevoie de nouă ani pentru a deveni în cele din urmă mamă. Nu credea că pentru prima oară își va vedea fiul printr-un ecran. În timpul primei transmisiuni, nu a putut să înceteze din plâns. Nu știe când se va întâmpla asta, dar mai are lacrimi de emoții pentru momentul în care, în sfârșit, va putea să-l țină pe Ignacio în brațe.

https://www.infobae.com/sociedad/2020/05/12/tuvieron-un-hijo-en-ucrania-a-traves-de-la-subrogacion-de-vientre-nacio-en-abril-y-no-pueden-ir-a-buscarlo/