Clinică de fertilitate din Kiev, la care au apelat și cupluri de români, mutată într-un buncăr din cauza bombardamentelor

În Kiev, o maternitate se adăpostește într-un buncăr atunci când sună alarma. Este o clinică de fertilitate la care au apelat si cupluri de români care au avut nevoie de o mamă surogat pentru copilul lor.
Medicii au mutat în subsoluri secții întregi cu bebelusi și se luptă să îi țină în viață, în vreme ce rușii îi bombardează.

Multe cupluri din România apelează la această maternitate

Unele femei aflate acum în grija medicilor sunt mame surogat, situaţie legală în Ucraina. La această maternitate, unde se pot face şi tratamente de fertilizare în vitro, apelează şi multe cupluri din România. Aşa se face că acolo, în momentul izbucnirii războiului se aflau, familii de români care aşteptau să vină în ţară împreună cu bebeluşii lor.

Oana a fost pacienta clinicii în 2017 şi ţine legătura permanent cu oamenii de acolo.

Oana: „Noi încercăm să asigurăm provizii, adică pamperşi, lapte, glicerină. Ni s-a spus glucoză, şerveţele pentru ochi şi, de asemenea, să găsim o modalitate prin care să scoatem acești copii şi să-i aducem către părinţii lor biologici. Prin acest apel, încercam să identificăm persoane care ne pot ajuta să aducem copiii în siguranţă şi să le oferim asistență femeilor care au rămas acolo”.

Cornelia Preda, medic nenonatolog: „Acel buncăr, chiar dacă au venit cu incubatorul de trasport, cu ventilatorul şi pompa de perfuzie după ei, nu oferă aceste condiţii. Trebuie să le asigure căldură, în primul rând. Dacă nu sunt maturaţi respirator, trebuie să le asigure o susţinere respiratorie, oxigen minim, trebuie perfuzati pentru că, fiind prea mici, nu pot fi hrăniţi cu biberonul sau de la mamă”.

Medicii din Kiev nu au mai părăsit de șapte zile spitalele în care lucrează.

Medic: „Spitalele centrale funcționează. Ca medic, eu dau consultații online, situația este alarmantă, dar mai mult decât atât, aș putea spune că Ucraina este scăldată în lacrimi și sânge. Și nu știm când și dacă ne vom întoarce”.

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/international/clinica-de-fertilitate…