Analiza – Mama surogat în Ucraina: Creșterea sau stagnarea pieței internaționale profitabile?

De câțiva ani, Ucraina se dezvoltă ca direcție internațională în domeniul de maternitate surogat, inclusiv și pentru cuplurile germane. Acest articol prezintă această evoluție și arată că Ucraina se poziționează în domeniul maternității surogat sub forma unui „compromis etic” cu ajutorul unor programe ieftine All Inclusive.

Totodată, agențiile și clinicile recurg adesea la strategii de marketing agresive, înmulțind temerile și speranțele persoanelor care doresc să devină părinți. La început, în acest fel și-a făcut nume și BioTexCom. În iulie 2018, în clinică a avut loc un scandal, care ar fi putut să atragă după sine modificări legale.

Între timp, formalizarea birocratică a maternității surogat la ambasada Germaniei la Kiev s-a transformat într-o „bandă rulantă”, a declarat angajata departamentului juridic și consular. În 2014, au fost doar 12 cupluri germane care au venit în Ucraina pentru programul de maternitate surogat; în 2017, numărul acestora a constituit deja 89. Executarea muncii în mod special cu privire la aceste cazuri constituie partea principală a muncii lor. Deși în 2018 numărul de perechi ușor a scăzut – în total au fost 79 de cazuri – la fel de incontestabil este faptul că: În ultimii ani, Ucraina a devenit una dintre cele mai populare direcții ale maternității surogat internaționale. Potrivit unui alt angajat al departamentului juridic și consular, ambasadele altor țări au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a cazurilor de maternitate surogat: În afară de cuplurile din Germania, unde maternitatea surogat este interzisă de legea privind protecția embrionului (ESchG), în Ucraina vin cupluri care doresc să devină părinți, în special din Spania, Franța și SUA.

Însă această creștere poate sfârși: În iulie 2018, procurorul general ucrainean Yuriy Lutsenko a adus acuzații grele împotriva BioTexCom, un „furnizor ieftin” de tehnologii reproductive asistate. BioTexCom este considerată cea mai mare și de succes clinică pentru tratamentul de infertilitate dintre multe alte clinici ucrainene. Conform rapoartelor mass-media, clinica acoperă aproximativ 70 la sută din maternitatea surogat din Ucraina și a înregistrat în ultimii trei ani peste 30 de milioane de euro în conturile sale. Directorul clinicii, precum și directorul medical au fost acuzați de trafic de copii, încălcări fiscale și falsificare de documente. Aceștia riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Acuzând, procurorul general s-a bazat, printre altele, și pe cazul unui cuplu italian din 2011, datorită căruia BioTexCom a făcut o mișcare de manevră în offside-ul juridic: testul ADN a arătat că atât părinții, cât și copilul nu au material genetic comun; în timp ce potrivit legii ucrainene, cel puțin unul dintre părinți trebuie să fie legat genetic de copil. În urma acestor incriminări, în parlamentul ucrainean ar trebui să fie adoptată modificarea legii, care ar fi putut limita în mod semnificativ accesul la serviciile de reproducere de către cuplurile străine.

Membru nou pe piața mondială a „medicinii reproductiveˮ

Afacerea tehnologiilor reproductive asistate prosperă în Ucraina de când maternitatea surogat comercială în mai multe țări a fost fie complet interzisă, fie restricționată pentru cetățenii țării. Aceste modificări ale legii au fost cauzate de o serie de scandaluri. Indignarea la nivel internațional a fost stârnită de cazul „Baby Gammy” din 2014, când un cuplu australian a lăsat copilul cu trisomie 21 mamei surogat thailandeze. Ca urmare Thailanda a introdus legi mai restrictive. Aceasta a fost urmată de Nepal, Cambodgia și Mexic, care și-au închis ușile pentru cuplurile străine care doresc să devină părinți.

Între timp, Ucraina devine una din acele țări în care este permisă maternitatea surogat comercială. Deja în 1991, în spațiul post-sovietic din orașul ucrainean Harkov, a avut loc prima naștere a unui copil prin intermediul mamei surogat. Câți copii s-au născut în fiecare an de atunci datorită acestei tehnologii reproductive specifice nu se știe. Deși există niște statistici oficiale, care nu spun mare lucru, deoarece clinicile nu sunt obligate să transmită astfel de informații către Ministerului Sănătății. Însă, conform estimărilor, numărul nașterilor privind maternitatea surogat este de aproximativ 500 în fiecare an; unele surse vorbesc chiar despre 2000.

Cadrul legal pentru programele de maternitate surogat constituie astăzi codul civil și familial al Ucrainei, precum și fundamentele legislației ucrainene în domeniul sănătății și ordinea de aplicare a tehnologiilor de reproducere asistată în Ucraina. Pe baza acestor principii, în programele de maternitate surogat, pot participa doar cuplurile heterosexuale căsătorite. Aceștia trebuie să demonstreze că nu pot concepe copilul „pe cale natural”, adică femeia nu poate purta un copil. Alături de o astfel de reglementare, unde este obligatoriu ca cel puțin unul dintre părinți trebuie să fie legat genetic de copil, de asemenea, s-a stabilit, că mama surogat nu trebuie să fie legată genetic de copil. Prin urmare, „maternitatea surogat gestatională” din latină (gestare – a purta) se distinge de „maternitatea surogat tradițională”, când mama surogat este și mama biologică a copilului. Din 1978, când a fost născut un copil prin inseminare artificială, iar această tehnologie a fost ulterior optimizată și a devenit aplicabilă în masă, maternitatea surogat tradițională a fost practicată doar în cazuri rare. Maternitatea surogat gestațională, din punct de vedere legal, etic și emoțional, este considerată mai ușoară, deoarece diferența dintre o femeie care dorește să devină mamă și cea purtătoare este mai pronunțată. Această lipsă de ambiguitate este importantă, de asemenea, și pentru mamele surogat – multe nu își pot imagina ce înseamnă de „a renunța la un copil” cu care sunt legate genetic. Într-o societate în care rudenia este determinată prin gene, lipsa legăturii genetice constituie un ajutor pentru delimitare. O delimitare suplimentară este făcută posibilă prin prisma faptului că mamele surogat, sunt obligate prin legie, să aibă propriul copil.

Multe mame surogat cresc copii mici și se află adesea în situații financiare dificile. Datorită maternității surogat, acestea se pot dedica unor activități care sunt compatibile cu îngrijirea copiilor și care promite un profit bun. Majoritatea femeilor indică faptul că cu ajutorul acestor bani vor să își cumpere propriul apartament. Ele nu-și ascund motivele economice. Multe consideră maternitatea surogat ca pe o muncă și își determină atitudinea în raport cu agenții și persoanele care doresc să devină părinți ca relație de muncă. Chiar dacă maternitatea surogat, datorită unui astfel de discurs, devine normală pentru toți participanții, o astfel de practică în Ucraina este considerată nelegitimă și condamnată moral din punctul de vedere al societății. Stigmatizarea se ridică în primul rând din forțele conservatoare și religioase din țară. Prin urmare, mamele surogat își ascund adesea sarcina și, începând cu luna a 6-a, se ascund în spatele pereților clinicilor de tratament pentru infertilitate pentru a se proteja de ochii curioși și de întrebările nedorite. Ele nu-și doresc să fie cunoscute ca fiind păcătoase care își dau în chirie trupurile și copiii pentru bani rapizi.

Direcția Ucraina ca un compromis etic

Dezvoltarea înseminării artificiale și divizarea maternității, care a devenit posibilă datorită acesteia, în trei „roluri” (mama genetică, intențională și purtătoare) au slăbit îndoielile morale, cum că mamele surogat renunță la „copiii” lor. Cu toate acestea, maternitatea surogat, în principal sub forma sa comercială, este în continuare considerată o practică extrem de condamnată. Punctul central al criticilor – îl constitue pericolul de exploatare. Pericol, care se intensifică pentru mulți prin prisma faptului că sarcina este considerată un act intim, emoțional și privat, care nu ar trebui să se supună logicii de marketing. Exploatarea poate fi exprimată, printre altele, prin faptul că, din cauza situației financiare, femeile devin mame surogat, iar oamenii care doresc să devină părinți, agențiile și clinicile folosesc această situație picantă în favoarea personală. Dacă ar fi luate în considerare discuțiile, care circulă în mass-media, despre posibila funcție a maternității surogat, în această privință se arată „ierarhia etică” în raport cu tema exploatării. SUA este considerată opțiunea cea mai corectă din punct de vedere etic: mamelor surogat din SUA li se atribuie motive altruiste, ele se întâlnesc cu viitorii părinți la același nivel. Mamele surogat din sudul global, dimpotrivă, sunt adesea asociate cu sărăcia și exploatarea.

În acest spectru etic, Ucraina se poziționează cu succes undeva la mijloc și, ca și „compromis”. În timp ce prețurile pentru programele de maternitate surogat în SUA pornesc de la 100.000 de euro, în Ucraina, toate pachetele All-inclusiv costă între 30.000 și 40.000. Aceste pachete acoperă procedurile medicale și legale, precum și salariul mamelor surogat. În ciuda prețurilor relativ scăzute, aceeași aură colonială nu s-a agățat de „turismul reproducător” ucrainean, cum a fost cazul Thailandei și Indiei. Viitorii părinți și agențiile nu se satură să afirme că Ucraina este suficient de „europeană” și „dezvoltată”, pentru ca femeile să poată lua decizii libere în favoarea maternității surogat.

Și totuși, diferențele economice dintre viitorii părinți și mamele surogat sunt atât de izbitoare încât discursul caritabil și filantropic se manifestă adesea aici, precum și în alte țări cu salarii mici. Astfel, la un forum internațional pentru părinții în devenire, o femeie scrie: „Datorită maternității surogat din Ucraina, noi ajutăm aceste femei și familiile lor să câștige bani.” Într-adevăr, profitul datorat maternității surogat în raport cu salariul mediu ucrainean constituie o sumă destul mare. În timp ce multe mame surogat lucrează la locuri de muncă unde câștigă nu mai mult de 250 de euro pe lună, pentru sarcină ele primesc aproximativ 10.000 de euro. Ca și comparație în SUA, mamele surogat primesc între 25.000 și 30.000 de mii de euro. Acest contrast este adesea atras de către părinții-clienți și de agențiile intermediare pentru a îngropa reproșul cu privire la exploatare: Cu o taxă atât de mare, aici nu poate fi vorba de exploatare. Din acest punct de vedere maternitatea surogat devine o suluție, și nu un simptom al inegalității globale. În raport cu Ucraina, acest discurs cade pe un sol deosebit de fertil începând cu anul 2014, când au izbucnit tulburările politice și economice. Cauzat de conflictul Rusia-Ucraina și de încetinirea creșterii economice, numărul potențialelor mame surogat a crescut semnificativ. Majoritatea acestor femei, cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani, sunt din Ucraina centrală și de est. Multe participă la programele maternității surogat în Kyiv sau Kharkov, unele ajung chiar la Moscova sau Sankt Petersburg – o călătorie lungă pe care o efectuează în baza unor recompense mari. În plus, distanța crește anonimatul, protejându-se astfel împotriva stigmatelor morale. Începând cu conflictul dintre Ucraina și Rusia, călătoria a devenit mai dificilă, iar numărul mamelor surogat ucrainene din clinicile rusești de tratament a infertilității a scăzut.

Discursul caritabil al viitorilor părinți și al agențiilor ar trebui considerat ca fiind o reacție directă la critica grea adresată maternității surogat. În timp ce viitorii părinți, pe baza acestei critici, trebuie să lanseze anumite discursuri legitime, aceleași discursuri sunt integrate de agențiile intermediare și de metodele publicitare. Dar nu toată lumea pariază pe aceleași strategii.

Marketing agresiv și recenzii false

Ucraina își datorează succesul în domeniul maternității surogat nu numai lipsei de direcții alternative. În spatele acestui fapt stă, de asemenea, o industrie publicitară activă, care este descoperită tot mai mult de cuplurile care doresc să devină părinți. Deosebit de reușită în această privință este BioTexCom. „Nu există infertilitate absolută”, declară clinica pe site-ul său, „noi tratăm chiar și cele mai fără de speranță cazuri”. În continuare conform textului: BioTexCom este un rai pentru femeile în vârstă, fapt confirmat de o serie de articole. În Germania, ca și în Elveția, acest lucru provoacă o dezbateri puternice – o femeie de 66 de ani care, datorită nașterii gemenilor, a devenit cea mai bătrână mamă din Elveția; sau o mamă de 13 ori din Germania, care la 65 de ani a născut cvadrupleți datorită donării de ovule și spermă.

O parte din strategia de publicitate a BioTexCom este numită „părinți” anonimi care scriu comentarii sub articole online, chiar și pe portalurile de știri, lăudând Ucraina ca fiind ultima lor speranță. Conținutul este întotdeauna aceiași: Cuplul a fost deja în mai multe clinici din alte țări, dar nu a avut succes. Epuizați emoțional și financiar, aceștia își înfruntă fricile față de „est” și pleacă în Ucraina, unde, într-un mod uimitor, maternitatea surogat funcționează imediat. Iar apoi menționează suplimentar numele clinicii. Unele utilizatoare ajung atât de departe, încât încep să răspândească informații suspecte cu privire la cauza de ce în alte țări maternitatea surogat nu se poate finaliza cu succes: În Georgia, se presupune că embrionii sunt transplantați prea devreme; în Spania, nu folosesc ovule proaspete, ci congelate; în Mexic, se presupune că mamele surogat sunt infectate cu boli periculoase. Astfel de povești înmulțesc temerile și dau senzația că doar clinicile ucrainene, în special BioTexCom, pot îndeplini dorința de a avea copii.

Asemănarea acestor povești, precum și greșelile de tipar în germană și engleză indică asupra faptulului că vorba este despre texte plătite. Într-un mod diferit de textele multor alte agenții, aceste mesaje nu subliniază (cum ar fi) caracterul european al Ucrainei și nu încearcă să sublinieze altruismul mamelor surogat sau contribuția caritabilă pe care viitorii părinți o aduc prin recompensarea generoasă a mamelor surogat. În general, comentariile și mesajele urmează un singur exemplu – subliniind o ponderare sobră între aspectele negative și cele pozitive ale maternității surogat în Ucraina – ajungând toate la aceeași concluzie: BioTexCom, în ciuda infrastructurii ucrainene slabe, este o adresă de top pentru maternitatea surogat. În acest sens există un articol deosebit de evident care poartă denumirea: „Ucraina are cele mai proaste drumuri și cea mai bună medicină reproductivă”. Autoarea articolului, conform propriei declarații de jurnalist, își descrie experiența ca viitoare mamă cu ajutorul BioTexCom. Condițiile și serviciul au fost la un nivel inadecvat, iar evenimentele trăite pe parcursul șederii în clinică au devenit „din ce în ce mai rele”. Cu toate acestea, într-un final, ea concluzionează că, deși Ucraina este o țară „din lumea a treia”, totuși face minuni în domeniul medicinii reproductive. Articolului îi este atașată o serie de comentarii, care – aproape fără excepție – laudă activitatea clinicii.

Internetul joacă un rol important în recrutarea mamelor surogat. Agențiile și intermediarii privați fac reclame prin intermediul rețelelor de socializare, cum ar fi echivalentul rus al Facebook, VK. Mamele surogat și părinții potențiali, pentru a evita agențiile intermediare scumpe, pot plasa reclamele proprii pe platformele online. În așa-numitele „programe directe”, cele două părți sunt în contact strâns și pot conveni asupra condițiilor de colaborare. Programele surogat, care sunt încheiate prin intermediul agențiilor sunt, dimpotrivă, standardizate și anonime pentru ambele părți. Acesta este un mare avantaj, spun agențiile, deoarece contactul este excesiv – maternitatea surogat este doar o relație de muncă – uneori chiar și periculos: Atât „mamele surogat râvnind după bani”, cât și „părinții care doresc să controleze totul” sunt interesați doar de propriul beneficiu. Agențiile aduc multe aici, alimentând retorica fricii și luând astfel poziția de apărător. În primul rând, viitorii părinți din străinătate cedează ușor în fața aceastei retorici. Bazânduse pe cunoștințele insuficiente a limbii și locului, calea printr-o agenție locală pentru aceștia este aproape inevitabilă.

Condiții legale pentru cuplurile germane

Se pare însă, că mașinăria de publicitate funcționează bine printre clienții și clientele din Germania: Clinica declară că, în 2017, ar fi avut 750 de cupluri germane care au folosit serviciile de medicină reproductivă – număr care este de trei ori mai mare decât în 2014. Potrivit afirmațiilor ambasadei, aproape 90 la sută dintre cuplurile germane care prestează serviciile maternității surogat în Ucraina colaborează cu BioTexCom. Clinica chiar indică „colaborarea” cu ambasada, cea din urmă negând acest fapt. Însă, procesul birocratic, decurgefoarte bine și este adus deja „la automatism”: După nașterea copilului, tatăl și mama surogat trebuie să semneze la ambasadă diverse documente. Printre altele, tatăl semnează recunoașterea paternității, iar mama surogat își dă acordul. Testul genetic – care etse parțial solicitat de alte țări – în cazul acesta nu este necesar. Prin intermediul acestor semnături, copilul primește cetățenia germană și, prin urmare, pașaportul german. Certificatul de naștere ucrainean – pe numele părinților, dar în care mama surogat nu apare – precum și declarația notarială a mamei surogat conform căreia aceasta transmite custodia, nu este recunoscută în conformitate cu legislația germană. Transmiterea custodiei de la ea către mama-client se efectuează mai târziu, și anume după așa-numita „adopție a copilului soțului său”. În duplicatul certificatului de naștere, în certificatul de naștere german, este menționat și numele mamei surogat. Părinții trebuie să fie conștienți de faptul că, mai devreme sau mai târziu, copilul lor va afla despre mama surogat.

„Cu zece ani în urmă, cursul birocratic al maternității surogat la ambasada Germaniei era încă de neconceput”, a declarat angajata. De atunci, s-a dezvoltat o atitudine mult mai democratică față de acest lucru; dar totuși, întregul proces dura mai mult de un an. Astăzi, însă, procesul se desfășoară rapid și eficient în decurs de câteva săptămâni. Între timp, a apărut o atitudine mult mai deschisă față de acest subiect. Cu câțiva ani în urmă, părinții adesea încercau să ascundă maternitatea surogat. Acum, cuplurile menționează în mod direct maternitatea surogat și sunt informate cu exactitate despre procedură. Acest lucru are avantajele sale, dar poate duce și la faptul că părinții vor fi mai exigenți față de ambasadă și s-ar supăra în cazul în care procesul va dura mai mult decât ei și-au planificat. Dar garanții cu privire la desfășurarea cu succes cazului nu există. Ambasada Germaniei avertizează pe pagina sa că „în unele cazuri, părăsirea țării de către copiii nu este posibilă și poate avea loc plasarea acestora într orfelinat” și, prin urmare, „în general, nu recomandă participarea la programele de maternitate surogat din Ucraina”.

Pentru oficialii de la ambasadă, abordarea actuală a subiectului respectiv constituie „o soluție perfectă”. Ei sunt mulțumiți de o reglementare clară și de faptul că nu sunt nevoiți să se joace de-a detectivii. Însă lor le este teamă că într-o zi va veni o avalanșă care nu va putea fi oprită. „Maternitatea surogat nu poate fi anulată”, afirmă un oficial al ambasadei. În viitor trebuie să se găsească o cale de a demotiva părinții să vină în Ucraina. În același timp, trebuie monnitorizat faptul ca copiii părinților care au ales totuși această cale, să nu aterizeze într-un vid juridic. În opinia sa, cea mai bună oportunitate ar fi introducerea unor modificări în legile ucrainene, care să interzică maternitatea surogat pentru cuplurile străine.

Cuprins

Ca urmare a „offside-ului legal” al BioTexCom, în parlamentul ucrainean se discută acum astfel de proiecte de legi. Acest lucru poate avea consecințe de anvergură: unele legi prevăd permiterea maternității surogat, precum și a altor măsuri a tehnologiilor de reproducere asistată numai pentru cuplurile cu reședință permanentă în Ucraina și/sau pentru cuplurile din țările în care maternitatea surogată este permisă. În plus, ar trebui introdusă o limită de vârstă pentru viitorii părinți. Dar s-a lăsat o liniște în jurul eventualelor schimbări a legii. Angajații consulatului se îndoiesc că în viitorul apropiat parlamentul va adoptata o rezoluție adecvată. În prezent conducerea are alte priorități și, e posibil ca clinicile și agențiile să își dorească activ să prevină schimbarea legii. Aceste instituții sunt cele mai mari beneficiare a afacerilor de reproducere. Ele luptă nu numai contra informațiior direcționate false, ci și contra monopolizării informațiilor pentru obținerea pieții profitabile. Ca instanță între viitorii părinți și mama surogat, aceștia au o mare autoritate și puterea de a influența și manipula comunicarea dintre părți și relațiile lor. Autoritate care, având în vedere poziția legislativă actuală, foarte rudimentară, are diverse oportunități de dezvoltare. Dacă în Ucraina se va ajunge totuși la completarea legii, atunci ar fi de dorit ca aceasta să își stabilească drept obiectiv o mai bună protecție pentru mamele surogat și pentru părinți, de asemenea.

Discuțiile cu angajații și angajatele departamentului juridic și consular al ambasadei Germaniei au avut loc la Kiev în perioada anilor 2015 – 2018.

Despre autor:
Veronika Siegl, și-a apărat disertația de doctorat, dar încă nu este aprobată în grad, este asistentă la Institutul de Antropologie Socială și profesor independent la Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen de la Universitatea din Berna. Ca parte a disertației sale: „ Fragile Truths.The Ethical Labor of Doing Trans-/national Surrogacy in Russia and Ukraine” (2018), aceasta a cercetat practica controversată a maternității surogat comerciale.

Sursa: https://ro.newseurope.info/2020/02/11/analiza-mama-surogat-in-ucraina/