Zeci de cupluri de români îşi aşteaptă bebeluşii de la Kiev. Apel pentru salvarea copiilor şi a mamelor surogat
Zeci de cupluri de români așteaptă cu sufletul la gură venirea pe lume a bebelușilor lor la Kiev, în cadrul programelor de maternitate surogat desfășurate de BioTexCom. Orașul este sub asaltul invadatorilor ruși, așa că părinții români cer ajutorul autorităților de la București.
Într-o scrisoare primită la redacție din partea unor părinți români se precizează că, ”la începutul războiului din Ucraina, clinica BioTexCom avea la Kiev 150 de cupluri din diferite țări, dintre care peste 20 cupluri de cetățeni români, beneficiare ale tratamentului infertilității cu ajutorul programelor de FIV sau având copii nou-născuți în urma acestor programe de maternitate surogat”.
Cetățenii români au reușit atunci să plece din Kiev, ”cu ajutorul clinicii și al Ambasadei României, chiar dacă nu aveau gata actele necesare pentru copil – ambasada reușind să creeze un coridor pentru plecare”, se mai arată în această scrisoare.
După cum știm din mass-media, la Kiev au continuat să se nască copii în ultimele zile, sub tirul bombardamentelor.
”Numărul nou-născuților este în continuă creștere, însă spre deosebire de acum o săptămână, acum nu se mai poate veni după ei, părinții lor nemaiputând ajunge să îi preia de la mamele purtătoare.
În următoarea perioadă urmează să se nască încă 600 de copii, 49 de cupluri de români așteptând cu sufletul plin de speranță ca în orașul sfâșiat de război să își întâlnească cel mai de preț dar al vieții”, precizează semnatarii scrisorii.
În actualele condiții, preluarea copiilor născuți în clinica BioTexCom de către părinții lor, ”cetățeni din țări cum sunt SUA, Italia, Germania, Spania, Israel, Anglia, Elveția, Franța, China, Brazilia, Portugalia, Bulgaria, Ungaria, Turcia”, nu se mai poate realiza pe cont propriu, din cauza riscului la care ar fi expuse atât mamele, cât și copiii.
”Nu putem reuși fără sprijin din afară si vom fi recunoscători pentru orice mână de ajutor! Știm că în România, Polonia, Bulgaria și Ungaria nu sunt prevăzute proceduri aplicabile nașterii de către mame surogat, dar cu toate acestea suntem convinși că, dată fiind această situație fără precedent, empatia și respectul pentru dreptul la viață vor fi cele care vor conta.
Avem nevoie de o soluție legală explicită pentru ca pe certificatele de naștere ale copiilor născuți în România să apară direct părinții biologici, în temeiul unui test genetic”, se mai arată în scrisoarea semnată de Octavia Floria Popeea și Iustin Popescu, ”cetățeni români, architecți și părinții a doi copii minunați, Mihail-Luca și Ioan Matei, născuți în Ucraina în 2018 și 2021 cu ajutorul clinicii medicale BioTexCom din Kiev”.
Aceștia mai precizează că în Ucraina pentru a putea fi mamă purtătoare este obligatoriu ca persoana în cauză să fie deja mama a încă cel puțin unui copil, prin urmare în total ar fi vorba despre ”evacuarea unui număr de cca 600 de mame cu 600-1.500 copii, la care se adaugă viitorii nou-născuți, care în condiții normale ar fi fost acum preluați de părinții lor”.
Sursa: https://spotmedia.ro/stiri/social/apel-pentru-salvarea-mamelor-surogat…