Până la ce vârstă pot amana femeile nașterea unui copil
Medicina modernă deja permite femeilor să nască mult mai târziu, față de cum nășteau bunicile noastre. Dar cum anume am putea stabili până la ce vârstă poate femeia să conceapă și să nască un copil sănătos? Și putem oare să prelungim această vârstă?
„Aceaste este una dintre cele mai mari nedreptăți ale naturii”, – spune Dagan Wells, profesor de medicină reproductivă de la Universitatea din Oxford. Acesta vorbește despre scăderea continuă și ireversibilă a fertilității femeilor trecute de vârsta de 35 de ani.
La bărbați, capacitatea de concepere a unui copil de asemenea scade, doar că începe acest proces ceva mai târziu, aproximativ la vârsta de 40-45 de ani, și are loc mult mai lent față de cum se întâmplă în cazul femeilor.
Dar când anume capacitatea femeii de a naște începe să scadă? Și când anume devine concepția pe cale naturală imposibilă definitiv?
În decursul mileniilor femeile rămâneau gravide și nășteau copii de la vârsta adolescentină până la 20-25 de ani. La fel cum și neandertalienii de la Krapina, care locuiau în nordul Croației acum 30000 de ani. Rămășițele fosilizate ale femeilor de atunci, sugerează că acestea nășteau primul copil la vârsta de 15 ani.
Până în anul 1960 femeile din SUA nășteau primul copil în medie la vârsta de 21 de ani.
Cu toate acestea, deja în 2017 în țările dezvoltate, vârsta medie la care femeia devenea pentru prima dată mamă era de 30 de ani. Aproape jumătate (40%) din nou-născuții din Anglia și Wales din anul respectiv s-au născut la femei cu vârsta de 30 de ani. Iar vârsta medie a femeilor care au născut primul copil în Corea de Sud era de 31 de ani.
Tratarea infertilității și posibilitatea de a criogena ovocitele permit unui număr semnificativ de femei să aibă copii mult mai târziu față de cum era posibil în trecut
Dar ce înseamnă acest lucru, luând în considerare faptul că ceasul fertilității al femeii ticăie fără milă?
Cantitatea are importanță
De-a lungul zecilor de ani, oamenii de știință legau scăderea fertilității la femei cu scăderea numărului de ovocite în ovare.
Dacă organele reproductive ale bărbaților produc zilnic milioane de spermatozoizi noi, femeile se nasc cu toate ovocitele odată.
Ba chiar mai mult, numărul acestora scade treptat odată cu înaintarea în vârstă: de la un milion de foliculi la momentul nașterii la 300 de mii la momentul pubertății, 25 de mii până la vârsta de 37 de ani și 1000 până la 51 de ani.
Totuși, potențialul de a se transforma într-un copi îl au decât 300-400 de foliculi. O dată pe lună unul dintre aceștia se maturizează și în timpul ovulației iese din ovarele femeii. Din motive momentan neînțelese, restul foliculilor suferă un proces degenerativ natural și nu se maturizează niciodată.
La majoritatea fetelor menstruația începe la vârsta între 9 și 13 ani, dar prima ovulație are loc de abia după un an sau doi.
Simpla matematică presupune că rezerva foliculară ar trebui să se termine peste circa 33 de ani. Iar la majoritatea femeilor într-adevăr capacitatea de a rămâne însărcinată se oprește cu opt ani înainte de instalarea menopauzei, care la femeile americane corespunde cu împlinirea vârstei de aproximativ 51 de ani.
Aceste calcule, desigur, nu iau în considerare caracteristicile naturale ale unor femei în parte și, de asemenea, faptul că pe parcursul unei luni, ovarele pot produce mai mult de un ovocit sau în general nici unul. Cu toate acestea, în genere, ele oferă o idee despre durata vârstei de reproducere a femeii.
O notă exactă cu privire la numărul de foliculi, cunoscută sub expresia de „rezervă ovariană”, se poate obține calculând nivelul hormonului AMH din sângele femeii. Acest hormon, care este produs de ovarele femeii mature fertile, joacă un rol extrem de important în procesul de transformare a unui folicul într-un ovocit matur, care conține tot este necesar pentru conceperea unui copil sănătos.
Cu cât mai bine funcționează ovarele și cu câți mai mulți foliculi au, cu atât mai mare este nivelul AMH-ului. Aceste se micșorează treptat odată cu trecerea anilor: la 30-35 nivelul lui va constitui aproximativ două treimi față de nivelul AMH-ului unei femei de 20 de ani, iar după 45 de ani doar un sfert.
Ovarele unei fetițe nou-născute deja conține întreaga rezervă de foliculi, care cândva se vor transforma în ovocite capabile de fertilizare.
Andrea Jurisicova, embriolog de la Centrul Științific și de Cercetare Lunenfeld-Tanenbaum al spitalului Mount Sinai, ani la rând a cercetat cum și de ce scade funcția reproductivă a femeii odată cu înaintarea în vârstă și cum poate fi încetinit acest proces.
Cercetările sale au arătat că rezerva ovariană este reglementată genetic, dar viața unei femei, stresul, expunerea la radiații sau substanțe toxice, chiar înainte de propria naștere, determină numărul foliculilor din viața ulterioară.
Calitatea are importanță
Totuși, capacitatea de a rămâne însărcinată nu depinde doar de numărul de foliculi, dar și de calitatea acestora, care este greu de evaluat. Cu vârsta scade nu doar numărul de foliculi ci și calitatea cromozomilor și a ADN-ului conținut de fiecare folicul.
„Anomaliile cromozomialei în celulele sexuale ale omului sunt foarte răspândite”, – spune Wells.
„La un anumit nivel acestea se întâlnesc chiar și la femeile tinere, dar cu vârsta acestea devin din ce în ce mai multe”.
După vârsta de 35 de ani numărul de foliculi cu anomalii cromozomiale crește cu 0,5% lunar. Prin urmare, după vârsta de 40 de ani acestea se vor întâlni în trei pătrimi din foliculii femeii.
Devierile cromozomiale în foliculi nu înseamnă neapărat faptul că femeia este infertilă, dar vor însemna faptul că în timpul majorității ciclurilor menstruale, vor fi produse ovocite puțin capabile pentru fertilizarea unui făt viabil.
Cromozomii reprezintă mănunchiuri de ADN dens împletite, care conțin informația genetică necesară pentru dezvoltarea unui organism. Ovocitul femeii conține 23 de cromozomi – jumătate din codul genetic, care vine din partea mamei și care se combină cu 23 de cromozomi din spermatozoidul tatălui, pentru a se transforma într-un embrion rezistent.
Ovulul fertilizat cu un număr în plus sau în minus de cromozomi, cu devieri sau deteriorări cromozomiale, adesea nu este în stare să se dezvolte normal. În anumite cazuri, copilul totuși se naște, cum se întâmplă în cazul sindromului Down.
Însă majoritatea anomaliilor cromozomiale, de regulă, sunt fatale pentru embrion într-un stadiu incipient. Prin urmare, ovulul fertilizat ori nu se implantează în membrana mucoasă ori are loc avortul spontan la un termen timpuriu, adesea între săptămâna a cincea sau a opta de sarcină.
Deși este cunoscut faptul că riscurile anomaliilor cromozomiale este prezent la femeile mature, o cercetare recentă a oamenilor de știință europeni a arătat că acesta este de asemenea ridicat la femeile cu vârsta cuprinsă între 13 și 20 de ani.
Lucrul acesta înseamnă că vârful perioadei fertile la femei pică la vârsta de 25 de ani și este scăzut atât la o vârstă fragedă, cât și la o vârsta mai înaintată.
Femeile la o vârstă matură se confruntă cu riscuri mari în timpul sarcinii și travaliului, dar și la bărbați odată cu vârsta scade funcția reproductivă
Încă o problemă, care apare la femeile mature, o reprezintă mitocondriile deteriorate, stațiile electro minuscule, care alimentează cu energie celulele noastre și pe care cu toții le moștenim de le mamele noastre.
Cercetările arată că aproape jumătate din foliculii unei femei trecute de vârsta de 35 de ani, prezintă mutații în ADN-ul mitocondrial, la femeile tinere astfel de foliculi pot fi în jur de o treime.
„Ovocitul ar trebui să aibă circa 40000 de copii de ADN mitocondrial pentru a forma un embrion”, – spune Jurisicova.
Lui Wells i se pare evident acest lucru.
„Scăderea funcției reproductive se amplifică după vârsta de 35 de ani și un număr semnificativ de femei devin practic infertile la 45 de ani”, – explică cercetătorul.
Ar fi, de asemenea, incorect să ne concentrăm doar asupra infertilității feminine. Unele cercetări indică faptul că, calitatea spermei la bărbați de asemenea scade, începând cu vârsta de 20 de ani.
Astfel, de exemplu, motilitatea spermei scade cu aproximativ 0,7% anual, sperma bărbaților cu o vârstă mai înaintată de asemenea prezintă mai multe mutații în ADN.
Cel mai bun ovocit
„Ovocitul uman este extraordinar și uimitor, este cea mai mare celulă din organism și are caracteristici unice”, – spune Wells.
Aici se referă la faptul că, aceasta are proprietatea de a se opri din evoluție și ani de zile, chiar și zeci de ani să rămână în stare de hibernare, până să înceapă pregătirea pentru ovulație.
Cercetările lui Wells arată că, această proprietate a ovocitului de a-și reține cromozomii într-o configurație stabilă, îi definește capabilitatea de a crea un embrion și un copil.
Cercetarea lui Jurisicova adaugă încă un detaliu la puzzle. Ovocitele umane cresc și se maturizează în ovar timp de nouă luni, înainte ca acestea să iasă în timpul ovulației.
Adică, calitatea ovocitului depinde direct de starea de sănătate a femeii și a mediului înconjurător pe parcursul acestor nouă luni”, – spune cercetătoarea. Stresul, radiația, substanțele toxice din această perioadă, pot influența negativ asupra dezvoltării foliculului.
Interesant este faptul că durata acestei perioade de incubare, când foliculul iese din hibernare și începe să se dezvolte, practic corespunde cu numărul de luni, pe care copilul le petrece în uterul mamei până la naștere.
În această perioadă de maturizare, ovocitul produce toate resursele de care ar avea nevoie în caz de fertilizare.
„Ovocitul trebuie să aibă nișteresursefoarte bune”, – adaugă Wells.
„În primele trei zile după fertilizare, embrionul nu face nimic, nu își transcrie genele, nu produce proteine, acesta în totalitate depinde de resursele pe care i le furnizează ovocitul. Un ovocit mult mai matur va avea și resurse mai bune față de unul mai puțin dezvoltat.”
Deși știința nu poate să facă nimic în privința numărului de ovocite pe care femeia le va avea pe parcursul vieții, Wells și Jurisicova sunt de acord cu faptul că există modalități de a le îmbunătăți calitatea.
Un mod sănătos de viață, exerciții fizice regulate, micșorarea stresului și controlul hipotiroidismului și a altor afecțiuni autoimune este foarte important.
Având în vedere numărul de factori care influențează asupra fertilizării ovocitului și a creării din acesta a unui embrion, nașterea unui copil arată ca drept fiind o minune
Recent, Jurisicova a sesizat faptul că antioxidantul coenzima Q10 oferă unele rezultate excelente la șoareci. La animalele, care au primit suplimentul, ovocitul au fost de o calitate mai bună, cu mai puține anomalii cromozomiale și cu o funcție a mitocondriilor îmbunătățită. Acestea, de asemenea, nășteau urmași mult mai viabili față de șoarecii care nu obțineau suplimentul.
Totuși, cercetătorilor încă le rămâne să afle dacă acest lucru funcționează la fel și în cazul oamenilor.
Calea, nu scopul
Problemele care apar la femei odată cu vârsta, se referă nu doar la capacitatea de a concepe un copil, dar și la sarcina în sine, precum și la travaliu.
După cum arată cercetările americane, femeile cu vârsta de peste 40 de ani de două-trei ori mai des întâmpină dificultăți în timpul sarcinii, în special diabet și tensiune arterială ridicată.
Primii copii născuți de mame cu vârsta de peste 40 de ani au, de asemenea, mai des au probleme de sănătate, cum ar fi greutatea mică la naștere sau anomalii congenitale. Aceștia prezintă un risc cu 50% mai mare de a se naște prematur și, în consecință, au nevoie de terapie intensivă după naștere.
Dar, din nou, aceasta este doar jumătate din ecuație. Vârsta mai înaintată a tatălui crește, de asemenea, riscul nașterii unui copil prematur, subponderal la naștere sau cu convulsii.
Unele studii, de asemenea, leagă vârsta mai înaintată a bărbaților cu riscul mai mare de a prezenta boli precum autismul și ADHD. Deși aceste date sunt destul de contradictorii.
Oamenii de știință învață să determine cel mai bun ovocit necesar pentru FIV
Deci, este oare posibil să fie prelungită fertilitatea femeilor și pentru cât timp? Acolo unde natura nu găsește răspuns, știința încearcă adesea să stabilească dreptatea.
În luna septembrie a anului trecut, Erramatti Mangama, o femeie de 74 de ani din sudul Indiei, a devenit cea mai în vârstă mamă din lume. Ea și-a născut primii copii, fete gemene, concepute prin FIV după 57 de ani de încercări eșuate.
În urmă cu trei ani, Daljinder Kaur, în vârstă de 72 de ani, din nordul Indiei, a născut un fiu după aproape 50 de ani de căsătorie și două încercări eșuate de inseminare artificială.
Progresele semnificative în medicina reproductivă din ultimele decenii au crescut vizibil siguranța, succesul și disponibilitatea inseminării artificiale. Aproximativ 230 de bebeluși se nasc în fiecare an în Marea Britanie la femei cu vârsta de peste 50 de ani.
În 2014, numărul femeilor care au născut primul lor copil după vârsta de 35 de ani în SUA a ajuns la 9%.
Dar, după cum vedem, aceste metode oricum sunt încă foarte limitate de vârsta ovocitului în sine.
Acestea sunt în primul rând modificările din ADN odată cu înaintarea vârsta și efectele toxinelor din mediu exterior asupra dezvoltării ovocitelor.
Femeile, desigur, pot face FIV cu ajutorul unui ovocit donat de către o femeie mai tânără. Aproape toate clinicile de reproducere din lume oferă femeilor posibilitatea de a-și crioconserva ovocitele pentru a concepe și a naște mai târziu, când femeia va fi pregătită.
„Dificultățile de fertilizare care apar la femeile mai în vârstă nu au legătură cu uterul, ci cu ovocitul, iar la baza acestui lucru stau anomaliile cromozomiale”, – spune Wells.
„Ovocitul este sămânța, nu solul. Primele etape ale dezvoltării embrionului uman depind în primul rând de ceea ce îi va furniza ovocitul.”
Folosind tehnologia de testare genetică de pre-implantare (PGD), Wells și colegii săi embriologi dezvoltă modalități de a identifica cel mai bun ovocit, necesar pentru inseminarea artificială.
Alte metode, precum terapia de substituție mitocondrială, ajută, de asemenea, femeile cu defecte de ovocite să dea naștere unor copii sănătoși.
Cu toate acestea, indiferent de modul în care știința încearcă să încetinească ceasul fertilității feminine, capacitatea de a concepe și de a naște scade inevitabil odată cu vârsta la toate femeile de pe Pământ.