Mama surogat si legislatia din Romania
In Romania, legislatia este inca incompleta privind mama surogat. Conform legii, un cuplu adult, casatorit sau care poate dovedi ca a petrecut impreuna mai mult de doi ani poate apela la o mama purtatoare prin intermediul unui contract notarial prin care aceasta declara ca va dona sau oferi copilul cuplului imediat dupa nastere.
In februarie 2012, senatorii au incercat sa legifereze acest aspect. Au facut un proiect de lege care sa reglementeze procedura si fertilizarea cu tert donator. Legea nu e insa pentru mamele care isi permit sa plateasca o femeie pentru a-i purta sarcina. Potrivit proiectului de lege, este exclus orice fel de beneficiu material pentru mama purtatoare. Daca mama purtatoare solicita bani sau este prinsa ca a acceptat bani, ea va raspunde juridic. Proiectul mai stipuleaza ca varsta mamei purtatoare trebuie sa fie cuprinsa intre 18 si 40 de ani, iar cea a mamei beneficiar intre 18 si 47 de ani.
Cuplul poate deconta mamei purtatoare numai costurile medicale si asigura o compensatie materiala echivalenta cu cinci tichete de masa pe zi pentru perioada sarcinii si lauziei. In cazul donatorilor de material reproducator, legea prevede tot o compensatie de cinci tichete de masa. De asemenea, revocarea contractului de una dintre parti atrage raspundere materiala, cu exceptia unor cauze medicale.
Mai este prevazut ca mama purtatoare, care nu trebuie sa aiba nicio legatura genetica cu copilul, il va preda cuplului beneficiar in termen de 48 de ore de la nastere si are dreptul la concediu de sarcina. Conform proiectului, filiatia copilului se stabileste prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca. Potrivit unei note de fundamentare a proiectului, in Romania este ”un vid legislativ” in acest domeniu, iar anual creste cu 20% numarul cuplurilor cu diagnostic de infertilitate, precum si al celor care apeleaza la tehnici de reproducere umana asistata medical.