Expertul Partidului Democrat Liberal (PDL) propune legalizarea surogatului gestațional

Partidului Democrat liberal (PDL) din Germania ar vrea să legalizeze donația embrionară și surogatul gestațional în Germania. Plus că în viitor până la 4 persoane vor avea responsabilitate pentru copil.

Rainer Vorachka

Deputatul Katrin Helling Plar al Partidului Democrat Liberal din Germania, insistă ca regulile ce țin de tratarea infertilității să fie legalizate și înglobate în masa – „Legea despre protecția embrionilor s-a învechit și necesită reformată”, a spus un redactorul al revistei Tagesspiegel. În comparație cu alte țări, politica germane în această privință este foarte îndoielnică ”Cerem reforme care ar apăra interesele sociului ”.

„Fiece persoană care își asumă responsabilitatea față de copil, merită sprijin.”

De fapt, merge vorba despre centrificarea unei idei al deputatului Partidului Democrat Liberal (PDL) cu privire la trei modificări cardinale. Ea cere sprijinul complet al tuturor cuplurilor care au nevoie de tratament al infertilități , indiferent de modelul familiei. Ea dorește legalizarea modalităților de reproducere existente, cum ar fi: donarea de ovocite, donarea de embrioni și, surogatul non-comercial. De asemenea, este suficient de o legislație familiei care să apere drepturile familiilor netradiționale și să accepte părinții multipli – până la 4 persoane.

Toți cei care doresc să-și asume responsabilitatea pentru copil merită sprijin în tratamentul infertilității „- indiferent dacă aceștia trăiesc conform modelului familial clasic sau nu”, este expus în documentul (7 pag.) de program, cu care Helling-Plar vrea să promoveze reforma care suspendează pe model învechit. 25 la sută dintre femei și bărbați cu vârsta într-e 20 și 50 de ani sunt infertili, subliniază politicianul PDL, care, înainte de a începe activitatea în Bundestag în 2017, a lucrat ca avocat medical. Costul tratamentului pentru infertilitate este adesea la sume de cinci cifre. Deși există sprijin guvernamental care face tratamentul disponibil pentru mai multe cupluri. Dar este încă plin de condiții restrictive.

Subvențiile pentru tratamentul infertilității nu ar trebui să depindă de reședința persoanei

Limitele în vârstă pentru finanțare stabilite de stat „ nu țin cont de interesele cuplurilor infertile”, spune Helling-Plar. Limitarea numărului de încercări (rata) de tratare a infertilității ar trebui să depindă de evaluarea șanselor în fiecare situație individuală. Și niciun într-un caz nu ar trebui să se pună „întrebarea dacă cineva își poate permite acest tratament”. Asigurarea sănătății acoperă doar jumătate din costul tratamentului dacă solicitantul are certificat de căsătorie.

Îndeplinirea dorinței de a avea un copil în această țară adesea se prăbușește, nu numai din cauza lipsei financiare, ci și din cauza „interzicerilor învechite și mai obscure”, spune politicianul PDL. Legea actuală privind protecția embrionilor datează din 1990. De atunci, ideile despre valorile și oportunitățile medicale în toată lumea s-au schimbat Datorită faptului că legile din străinătate sunt mult mai „moderne”, mulți germani apelează la serviciile de donare de ovocite și maternitate-surogat în afară, care sunt interzise la noi în țară.

În majoritatea țărilor europene donarea de ovocite este demult permisă

În viitor, donarea de ovocite și donarea de embrioni ar trebui să fie legale și în Germania, spune Helling-Plar. Conform legii, aceste oportunități ar trebui să fie ghidate de poziția actuală ce ține de recoltarea spermei. Aceasta înseamnă că: pentru aceste donații, trebuiesc create și registre centrale cu ajutorul cărora copiii vor putea afla cine sunt părinții lor.

Alături de Elveția, Norvegia și Luxemburg, Germania este în prezent singura țară din Europa în care donarea de ovocite este interzisă. De asemenea, pentru maternitate surogat, nimeni nu va fi obligat să „plece în străinătate, unde femeile sunt exploatate și puse într-o situație fără ieșire”, a spus politicianul. „Vrem să facem maternitatea surogat posibilă în cazul când, de exemplu, o femeie vrea să poarte un copil pentru sora ei sau pentru cel mai bun prieten care dorește, dar nu este în stare să poarte un copil.” O astfel de maternitate-surogat poate fi „legală numai dacă este realizată din motive altruiste și este astfel gratuită”.

Copiii trebuie aibă până la patru părinți

Este necesară reformarea dreptului familiei, insistă deputatul Datorită legalizării târzii al căsătoriei pentru cuplurile de același sex, a apărut și o situație în care au fost necesare niște modificări constituționale: până la urmă, copiii sunt acceptați diferit, reieșind din faptul că sunt născuți într-o familie de același sex sau heterosexuali” Drept urmare, continuă Helling-Plar, „maximum patru persoane vor avea dreptul să poarte responsabilitatea de părinți pentru copil.” Este inacceptabil ca copiii să sufere din motivul când are mai mulți părinți”.

Germania trebuie să fie un „novator al schimbărilor progresive” cere politicianul PDL. De exemplu, recent, în Franța, a fost aprobată tratarea infertilității pentru cuplurile singure și lesbiene. Dar în Spania, femeile de la vârsta de 18 ani au avut dreptul de a rămână însărcinate cu ajutorul spermei donate nu contează dacă este singură, homo sau heterosexuală. „Trebuie să asigurăm accesul la aceste metode de tratament în țara noastră, indiferent de grosimea portofelului.”

De asemenea, oamenii de știință insistă la liberalizare

Știința vede, de asemenea, nevoia de reformă, subliniază Helling-Plar. Acum câteva luni, Academia Națională de Științe „Leopoldina” a susținut o reformă globală a legii medicinii de reproducere. În plus, acum 6 ani, avocații cunoscuți au depus deja o propunere pentru o nouă lege privind la medicina reproductivă. Vorbim despre recomandările a 6 avocați specializați în drept medical și drept sanitar la universitățile din Augsburg și Munchen. Aceștia necesită legalizarea donației de ovocite și a maternității surogat, deoarece nu există niciun motiv din care copilul ar suferi de „dublă maternitate”. De asemenea, trebuie să fie permis embriotransferul, astfel încât embrionii în exces care apar în acest mod nu pot fi utilizați.

„Copiii donați” avertizează împotriva surogatului.

Comunitatea Donor Children (din germ. Spenderkinder) critică dur proiectul unui partid democratic gratuit și, mai ales, cerința legalizării maternității surogat. „Nu există niciun astfel de drept de a avea un copil sau de a fi părinți”, a declarat Anne Mayer-Kredner, adjunctă pentru drepturile publice, la agenția de știri KPA. Există un consens într-e psihologi că „separarea lui bebe de persoana intimă, pe care o poate recunoaște prin miros și voce, poate dauna copilului”. Prin urmare, se pune întrebarea dacă este sau nu justificat „expunerea copilului la un astfel de stres pentru ca adulții să-și poată îndeplini dorința. ”
Copiii născuți de o femeie și apoi adoptați de un cuplu nu ar trebui să fie considerați un „obiect comercial”, avertizează deputatul. Comunitatea protejează interesele a peste 100 de adulți care s-au născut prin donarea de spermă. Conform rapoartelor neconfirmate în Germania, există mai mult de 100.000, însă majoritatea nu știu nimic despre originea lor.

Link către sursă:
https://newseurope.info/fdp-expert-seeks-legalizing-surrogacy/