Donare de mitocondrii: o oportunitate pentru cuplurile adulte de a deveni părinți ai unui copil sănătos

Statisticile din domeniu confirmă faptul, că la vârsta de 40 sau 45 de ani, este mult mai dificil pentru o femeie nu doar să rămână însărcinată, ci și să nască un copil sănătos. Multe cupluri fără copii, unde vărsta este trecută de 40 ani, încearcă să devină părinți prin fertilizare in vitro (FIV), deș nu reușesc.

Vâsrta și fertilitatea au dovedit a fi invers proporționale:

Acest fapt nu semnalizează o interzicere absolută femeilor, care au vârsta de 40+ să planeze o sarcină și să nască, sute de mămici fericite confirmă acest lucru. Cu toate acestea, vârsta ”șterge” din rezerva ovariană a femeii, ceia ce reduce șansele la apariția unei sarcini. În plus, pe lângă această problemă, la unii pacienți adulți, care nu au reușit să obțină o sarcină în progress prin FIV, s-a văzut că și activitatea mitocondrială era la limită. Rezultă că mitocondriile sunt într-o corelație cu rezerva ovariană. Aceste două momente asigură succesul procedurii FIV.

Care-ar fi principiul donării de mitocondrii?

În literatură Donarea de mitocondrii, mai poate fi întâlnită:”copil de la trei părinți”. Are loc preluarea mitocondriilor de la o donatoare tânără care a fost evaluată medical și implimentarea acestora în ovocitul-recipient. Medicii clinicii BioTexCom recomandă o asemenea terapie contra infertilității pacientelor care au lipsă de activitate mitocondrială. După fecundarea unui asemenea ovocit la stadia de blastocistă este transferat direct în uter.

O alternativă al maternității surogat cu garanție la nașterea unui copil sănătos

Din punct de vedere genetic, donarea de mitocondrii – este o”subprocedură” a procedurii FIV, care permite familiilor să aibă copii sănătoși, deoarece sunt folosite numai mitocondrii de calitate. Încă un moment prerogativ este că prin substituirea mitocondriilor cu defect, se evită și bolile de origine ereditară și anume mitocondrială. Metoda este, de asemenea, recomandată femeilor cu probabilitate mare de dezvoltare a mutațiilor în AND-m. Astfel, donarea mitocondrială ajută femeilor să devină mame și să excludă o serie de boli genetice la viitorii copilași. Cu ajutorul donării mitocondriale, o femeie ușor poate concepe și da naștere unui copil fără grabă la mama surogat!