Cum se apără drepturile bebelușilor născuți în Ucraina pentru cuplurile din afara țării: BiotexCom din experiență

«Următorul caz când un cuplu venit în Ucraina «să-și ea copilașul» născut pentru dânșii, în final l-au refuzat» – astfel de titluri flutură periodic în paginile web și mass-media. Nu este ascuns și acel fapt, că în Ucraina, unde programele de maternitate-surogat și donare de ovocite sunt legale, cuplurile străine pleacă în speranță să devină părinți. Drept vorbind, trebuie să recunoaștem că orice părinte își dorește un copil sănătos, cu alte cuvinte, cuplurile străine cer o garanție, iar unii dintre ei, sunt mai mult decât convinși: „cine plătește, acela comandă și muzica”.
Adică încep să dicteze condițiile proprii, care cer de la clinica respectivă să fie aprobate cu care-ar fi de acord să participe la un anumit program. Unele agenții intermediare mici deseori urmează acestor condiții inițiate de către părinții beneficiri, fără să efectueze diagnostici detaliate cum ar fi PGD, fără semnarea acordurilor cu părinții pe baza cărora aceștia sunt obligați să-și ia copilul deja născut în țara în care locuiesc. Drept urmare, avem și cazuri triste când astfel de copii sunt abandonați și ajung în orfelinate.

Centrul de Reproducere Umană, BioTexCom este responsabil să apere drepturile atât al părinților, cât și nou-născuților. Important este diagnosticul PGD (preimplantare) a embrionolor, denumirea internațională – Preimplantation Genetic Diagnostic, în care clinica are experiență mare. Embrionii sunt testați la cel mai înalt un nivel: acest studiu genetic este realizat înainte de transfer în uterul mamei evitând într-așa mod transferul embrionilor cu anomalii cromozomiale, cum ar fi trisomia în cromozoma 21 (sindromul Down). În plus, părinții beneficiari, își pot alege sexul viitorului său copil. Astfel, probabilitatea de a avea un copil cu anomalii genetice este redusă la minim. Singur procesul nașterii este complicat atât la o mamă obișnuită, cât și la o mamă surogat. Trebuie să fim și conștienți, că nimeni nu poate exclude total posibilitatea apariției unor complicații ce țin de nașterea copilului, chiar și în țările foarte dezvoltate. După nașterea unui copil absolut sănătos, viața lui rămâne să fie în pericol, probabilitatea dezvoltării unor patologii este destul de mare în prima lună a vieții nou-născutului. Deci, conform statisticilor OMS, cele mai frecvente complicații în timpul nașterii sunt asfixia la naștere (sufocarea), infecțiile și nașterile premature: acestea sunt statistici mondiale despre nașterea pe cale naturală. Ceia ce ține de mamă surogat, dacă apare astfel de situație la o mie de nașteri, atunci clinica acoperă toate cheltuielile necesare pentru tratamentul bebelușului în Ucraina. La fel ca și pentru cazarea părinților pe toată perioada copilului când se află în spital, până când copilul este externat și nu poate pleca acasă cu aceștia. Astfel, precizăm că cheltuielile medicale pe care le suportăm sunt legate doar de șederea copilului în spitalul ucrainean.

O condiție obligatorie pentru participarea în programul Donare de ovocite sau Maternitate surogat este semnarea unui acord cu părinții beneficiari, potrivit cărora aceștia sunt obligați să-și ieie copilul după nașterea acestuia din Ucraina în țara de reședință. Pentru a apăra drepturile copiilor, cuplurile străine care doresc să devină părinți, trebuie să-și asume toată seriozitatea intențiilor și responsabilității.

Anume din acest motiv, potențialii părinți sunt obligați să se supună unei examinări psihologice, pentru a ne convinge că sunt deja pregătiți să devină părinți, nu numai fiziologic, ci să fie și responsabili în fața copilașului.