Ce simte un copil născut prin maternitate surogat?

Studii psihologice despre percepția propriei istorii de către copiii născuți prin programul de maternitate surogat.

Maternitatea surogat a devenit de mult timp parte a medicinei reproductive moderne, permițând multor cupluri să simtă bucuria de a deveni părinți, în ciuda diagnosticului nefericit de infertilitate. Totuși, încă mai există întrebarea care îi preocupă pe unii viitori părinți – cum își percep propria poveste copiii născuți printr-un program de maternitate surogat? Resimt ei un disconfort psihologic? Influențează acest lucru identitatea lor?

Se simt copiii „diferit”?

Mulți viitori părinți se tem că copiii lor s-ar putea simți „diferit” din cauza modului în care au venit pe lume. Cu toate acestea, studiile psihologice arată contrariul.

Un studiu realizat de Universitatea din Cambridge, care a analizat 30 de familii în care copiii s-au născut prin maternitate surogat, a demonstrat că acești copii nu se simt mai puțin iubiți sau mai puțin doriți decât cei născuți pe cale naturală.

Într-un studiu al Institutului Olandez de Psihologie a Familiei, 90% dintre copiii care știau despre nașterea lor printr-un program de maternitate surogat au avut o atitudine pozitivă sau neutră față de acest fapt.

Copiii născuți prin maternitate surogat aud adesea de la părinții lor că au fost foarte doriți și că nașterea lor a fost posibilă datorită progreselor medicale moderne. Acest lucru le formează un sentiment de valoare și iubire specială.

Când și cum să-i spui copilului despre nașterea sa?

Una dintre întrebările esențiale este cum să-i povestești copilului despre nașterea sa prin maternitate surogat.

  • Dialog timpuriu și deschis – psihologii recomandă să le spunem copiilor despre nașterea lor încă de la o vârstă fragedă, folosind cuvinte simple și povești despre iubirea și dorința părinților de a avea un copil.
  • Abordare naturală – copilul nu trebuie să perceapă această informație ca pe ceva senzațional sau neobișnuit. Dacă părinții spun povestea într-o lumină pozitivă, se evită întrebările legate de „anormalitatea” originii sale.
  • Folosirea literaturii – în multe țări există cărți pentru copii care explică conceptul de maternitate surogat prin povești accesibile. De exemplu, în Marea Britanie, cartea „The Kangaroo Pouch” este foarte populară – o poveste despre maternitatea surogat pentru copii.

Cum afectează acest lucru psihologia copilului în adolescență?

Adolescența este perioada în care o persoană caută activ răspunsuri despre propria identitate. Ar putea informația despre nașterea prin maternitate surogat să provoace disconfort psihologic?

Un studiu al Asociației Americane de Psihologie a arătat că acei copii care au aflat povestea lor încă de la o vârstă fragedă o acceptă mult mai ușor în adolescență decât cei care au aflat mai târziu.

Unii adolescenți pun întrebări suplimentare despre mama surogat, însă acest lucru nu este o problemă – mai degrabă o curiozitate naturală. Esențială este disponibilitatea părinților pentru o discuție sinceră și posibilitatea de a arăta că maternitatea surogat este o cale de a împlini visul de a avea o familie.

În 85% dintre cazuri, copiii care au primit informații adevărate de la părinți încă de mici își acceptă nașterea fără emoții negative în perioada adolescenței.

Concluzie

Studiile și exemplele personale ale familiilor care au recurs la maternitate surogat arată că, pentru majoritatea copiilor, acest lucru nu reprezintă o problemă sau o traumă psihologică. Cel mai important este modul în care părinții povestesc această istorie. Dacă părinții sunt deschiși, sinceri și explică totul cu iubire, copilul crește cu înțelegerea că a fost dorit și iubit.

Societatea modernă acceptă tot mai mult maternitatea surogat ca parte a realității, iar odată cu dezvoltarea medicinei și creșterea nivelului de informare pe această temă, numărul acestor familii continuă să crească. De exemplu, în clinica BioTexCom, în fiecare lună se nasc peste 50 de copii prin programul de maternitate surogat, având părinți din întreaga lume! Este important ca acești copii, născuți datorită tehnologiilor reproductive, să se simtă la fel de compleți și iubiți ca toți ceilalți.