Infectia cu HPV iti afecteaza sau nu fertilitatea?

Virusul Papilloma uman (HPV) este o infectie cu transmitere sexuala des intalnita in randul barbatilor si al femeilor din toate subgrupurile socioeconomice, la nivel mondial. Uneori, corpul poate lupta contra virusului si poate scapa de el in unul sau doi ani.

Insa nu intotdeauna organismul elimina de la sine HPV-ul. Unele tipuri de HPV pot provoca probleme grave de sanatate, la persoanele cu un sistem imunitar slabit, cum ar fi negi genitali si unele forme de cancer (cancer de col uterin, cancerul vulvei, cancer vaginal, cancer penian, cancer anal, cancer la nivelul gurii si gatului).

Exista o asociere intre HPV si fertilitate?

Cand sunt lasate netratate, multe infectii sau boli cu transmitere sexuala (BTS) pot duce la infertilitate, spun specialistii. Cu toate acestea, HPV nu iti afecteaza capacitatea de a concepe un copil. In ultimii ani, in presa de peste hotare s-a scris ca HPV poate duce la probleme de fertilitate, insa in general acest lucru nu este valabil.

Unele tulpini ale virusului Papilloma uman pot creste riscul unei femei de a face cancer de col uterin. Inlaturarea celulelor canceroase sau precanceroase de pe colul uterin poate, in schimb, sa afecteze fertilitatea.

Tratamentul pentru HPV si fertilitatea femeilor

Infectiile cu HPV nu necesita intotdeauna un tratament. Daca medicul tau ginecolog, de exemplu, decide ca trebuie sa elimine celulele anormale de pe col, el va folosi una dintre tehnicile de mai jos:

  • crioterapia – inghetarea si eliminarea tesutului anormal
  • conizatia – biopsia prin care se face recoltarea unui fragment mai mare de tesut de pe colul uterin, iar acest fragment este in forma de con
  • o excizie electrochirurgicala numita si electrocauterizare cu ansa, care implica indepartarea celulelor cu un fir subtire care este incarcat electric.

Aceste proceduri iti pot afecta capacitatea de conceptie a unui copil sau capacitatea de a duce sarcina la termen. De ce? Pentru ca excizia sau indepartarea celulelor de la nivelul colului uterin (cervixului) iti poate modifica productia de mucus cervical. Totodata, acest gen de proceduri pot cauza si stenoza sau o ingustare a deschiderii cervixului. Din aceasta cauza, spermatozoizii pot fi incetiniti si le va fi mai greu sa fecundeze ovulul.

In plus, anumite tratamente pot cauza slabirea cervixului. Chiar daca acestea nu vor cauza infertilitatea pacientei sau nu ii vor crea dificultati atunci cand doreste sa ramana insarcinata, ele pot duce la insuficienta/incompetenta cervicala in sarcina, ceea ce poate determina colul uterin al pacientei sa se deschida inainte ca sarcina sa ajunga la termen.

Infectia cu HPV poate sa afecteze fertilitatea barbatilor?

Un studiu din 2011 a aratat ca barbatii cu sperma infectata cu HPV pot sa se confrunte cu infertilitatea. Daca sperma infectata cu HPV fecundeaza un ovul, in acest fel poate sa creasca riscul de avort spontan precoce. Totodata, un studiu din 2014 a descoperit ca sperma infectata cu HPV ar putea contribui la infertilitatea barbatilor si la infertilitatea cuplului. Un alt studiu, din 2015, a concluzionat ca HPV are un efect negativ asupra mobilitatii spermatozoizilor. Este nevoie de mai multe cercetari referitoare la efectele virusului Papilloma uman la barbati, spun specialistii.

Testarea este importanta

Daca vrei sa concepi un copil, mergi la medicul ginecolog, pentru ca acesta iti va spune care sunt testele necesare pe care trebuie sa le faci inainte de a ramane insarcinata.

Daca vrei sa te asiguri ca nu ai in organism o infectie cu HPV, retine ca pentru screeningul cancerului de col uterin, Asociatia Americana a Cancerului recomanda ca femeile cu varsta intre 30 si 65 de ani sa isi faca atat testarea HPV, cat si testul Babes Papanicolau o data la 5 ani.

O alta optiune pentru aceste femei este un simplu test Papanicolau, o data la 3 ani. In functie de fiecare pacienta in parte si de afectiunile ei din sfera ginecologica, medicul poate recomanda chiar mai des testele acestea.

Nu uita: desi testul Papanicolau despisteaza modificarile aparute la nivelul celulelor colului uterin cauzate de HPV, el nu depisteaza infectia cu HPV.

Sursa: https://doc.ro/infertilitatea/infectia-cu-hpv-iti-afecteaza-sau-nu-fertilitatea