Eficienta procedurii FIV și a autotransplantului endometrial: care este legătura?
Fertilizarea in vitro (FIV) este o metodă avansată de tratare a infertilității, dar în unele cazuri nu produce rezultate. Este important, cuplurile care urmeaza FIV să înțeleagă, succesul acestui program depinde de două componente: calitatea embrionilor transferați în uterul femeii și receptivitatea (adică susceptibilitatea) endometrului, mucoasa interioară a uterului. Calitatea stratului superior al endometrului, care este actualizat lunar, ca rezultat al menstruației (sângerarea menstruală nu este altceva decât un strat endometrial degajat), depinde de capacitatea femeii de a concepe și de a purta un copil.
De ce femeile cu tulburări menstruale nu rămân însărcinate?
În cazul femeilor cu dereglări menstruale, dintre care unul este sindromul Asherman, când menstruația se oprește complet (amenoree) sau este patologic scurtă și se manifestă ca o scurgere usoara și de scurtă durată. Aceste simptome indică nefuncționalitatea membranei bazale, unul dintre straturile endometrului și o scădere a receptivității țesutului endometrului. Dacă o femeie are această patologie, atunci chiar si embrionul de cea mai bună calitate crescut într-un tub de testare și plasat în uter nu va lua rădăcină, iar FIV nu va avea succes. De aceea, este important să se determine inițial receptivitatea endometrului, în acest caz se efectuează un diagnostic special in laborator. Și atunci când se detectează că membrane este netedă, pacientei îi este recomandat o asemenea transplantare de endometru.
Autotransplantul endometrial: recomandări pentru acesta
Dintre pacientele cu experiență nereușită de FIV, sunt multe femei care au suferit operații ginecologice, avorturi (mai ales în perioadele ulterioare), adică, chiuretaj, traumatizând într-așa mod stratul endometrial. În unele cazuri, procesele inflamatorii netratate pe termen lung în uter, duc la nefuncționalitatea membranei bazale. Principalele indicații pentru autotransplantul endometrial sunt:
- amenoree și tulburări menstruale;
- avorturi, avorturi spontane;
- chirurgia anterioară a uterului.
Cum se foloseste autotransplantul și când este cel mai bine să-l procedați?
Se ia locul endometrial al pacientei, dacă cantitatea de țesut este minimă, se ia cu ajutorul unui endoscop introdus în cavitatea uterină. Uneori probele de țesut pot fi luate chiar și din sângele menstrual, dar în orice caz, procedura este nedureroasă și nu durează mult. Apoi, celulele sunt plasate într-un incubator special și cresc acolo. Particularitatea țesutului endometrial este aceea că, celulele se divid repede, formând o cultură celulară lichidă: acest fluid cu celulele endometriului complet este introdus în uter, unde se lipește de membrana bazală crescand în continuare. Este posibila compararea dificultatii acestui proces cu o semință (țesutul endometric al femeii) care este plasată pentru prima dată într-o seră (incubator), apoi „răsadurile” rezultate sunt transferate în sol (uterul pacientului), care nu trebuie uitat „fertilizat”. Și tocmai de fertilitatea solului, adică de endometru crescut în uterul unei femei, depinde succesul transferului de embrioni în timpul FIV. Prin urmare, se recomandă efectuarea autotransplantului endometrial, care este utilizat în terapia infertilității în clinica de reproducere Biotexcom, ca parte a programului de FIV: se poate calcula în mod clar data creșterii endometriale și data transferului de embrioni avand cea mai mare șansă de succes. Procedura pentru transplantul endometrial trebuie uneori să se repete de mai multe ori până când se formează un strat endometrial complet. Datorită autotransplantului endometrial și FIV la pacienții cu sindrom Asherman, sarcina mult-așteptată se încheie într-o naștere cu success. Menționăm că și ciclul menstrual este mai târziu restabilit. Ca si rezultat, cazurile aparent fără speranță, nu au nevoie de mama surogat. Acum, multe cupluri fără copii pot deveni părinți fericiți!