Zeci de bebeluși născuți de mame surogat, blocați în Ucraina din cauza carantinei
Circa 100 de copii sunt blocați în maternitățile din Ucraina/ Foto: Hepta
Câteva zeci de nou-născuți de către mame-surogat din Ucraina sunt blocați în această țară pentru că părinții lor adoptivi nu pot intra în țară din cauza măsurilor de carantină adoptate de autoritățile de la Kiev. Situația apare în contextul în care este din ce în ce mai contestată practica unor femei ucrainene de a-și pune la dispoziție uterul în scop comercial pentru cuplurile incapabile să aibă copii, scrie CNN.
Industria controversată a mamelor surogat din Ucraina
Liudmila Denisova, ombudsman-ul desemnat de Parlament pentru apărarea drepturilor omului, a afirmat că încearcă să găsească o soluție împreună cu Ministerul de Extere, pentru ca părinților adoptivi să li se permită intrarea în țară, în condițiile în care frontierele au fost închise din cauza coronavirusului.
BioTexCom, o clinică de reproducere, a anunțat printr-un clip postat online că, în momentul de față, are în grijă 46 de bebeluși la Hotel Venice, unde părinți din Statele Unite, Marea Britanie, Spania și alte țări speră să ajungă ca să-și ia acasă copiii.
”Cerem altor țări să facă o excepție de la politicile impuse și să-și lase cetățenii să își ia copiii”, a spus Denis Herman, avocat al BioTexCom.
Denisova a precizat că, în total, circa 100 de nou-născuți își așteaptă părinții în clinicile de reproducere din Ucraina. Dacă frontierele rămân închise numărul ar putea ajunge la 1.000, estimează BioTexCom.
Ministerul de Externe din Ucraina a precizat că granițele țării rămân închise, dar cetățenii străini care vor să-și rezolve probleme legate de preluarea copiilor pot să trimită cereri către ambasadele de la Kiev pentru a obține o excepție de la regulă.
Situația a resuscitat dezbaterea legată de etica folosirii mamelor surogat în schimbul unor sume de bani, procedeu despre care unii oficiali și activiști pentru drepturile omului spun că ar trebui interzisă.
Ucraina este una dintre țările lumii în care practica nu a fost interzisă, iar clinicile din această țară oferă prețuri relativ reduse. Cererea a crescut din 2015, când o serie de țări din Asia au interzis mamelor-surogat să primească bani pentru serviciile lor.
Și Liudmila Denisova a contestat practica, referindu-se și la faptul că BioTexCom a făcut reclamă în străinătate referindu-se la bebeluși drept ”un produs de înaltă calitate”. ”Copiii din Ucraina nu trebuie să fie supuși traficului de persoane”, a afirmat Denisova adăugând că va propune schimbarea legii pentru ca numai ucrainenii să aibă acces la astfel de servicii.
BioTexCom a provocat controverse legate și de modul în care tratează femeile care se oferă să fie mame surogat.