Un cuplu căsătorit din Santa Rosa a venit după copii și au rămas blocați în Ucraina

Cuplul se află în Kyiv din 12 martie, ceea ce este o consecință a carantinei. Cu ajutorul surogatului gestațional, cuplul a devenit părinți a unor gemeni după cinci încercări nereușite. Anterior, cuplul a dorit să adopte un copil, dar „fără succes”.

„Nu avem idee când ne vom putea întoarce…”, spune medicul traumatolog din Santa Rosa, Ivan Acosta care a rămas blocat la Kyiv în Ucraina, într-o mică țară din Europae de est, împreună cu noua sa familie, care este acolo din12 martie.

Cuplul a zburat acolo pentru a deveni părinți după un lung proces de maternitate surogat. Chiria unui pântece, sarcina surogat, maternitatea surogat, sarcină prin înlocuire (etichetele noastre sunt denumiri diferite pentru maternitatea surogat) este o practică în care o femeie rămâne însărcinată, poartă fătul până la termen și naște unul sau mai mulți copii, conform unui contract financiar pentru o altă persoană sau cuplu care devin părinți.

Ivan, împreună cu perechea sa – Jimena Holgado – sunt noii părinți a doi gemeni, în vârstă de aproape două luni, care le ascund strict originea.

„Au trecut opt ani de când suntem împreună… doamna mea are un fiu, Juan Ignacio”, a spus Ivan la începutul interviului improvizat pe WhatsApp pentru El Diario.

„Am suferit de o boală oncologice care au dus la infertilitate, dar acum avem o sănătate bună. La un moment dat, am decis să adoptăm, dar fără să avem succes. La un moment dat, am aflat, la recomandarea unui prieten, despre clinica „Biotex” care se află în Ucraina, despre maternitatea surogat”, a explicat ce tratament au decis să urmeze.

„Într-un final, am mers acolo în 2018, am avut 5 încercări negative, până când nu am fost informați despre data nașterii gemenilor la sfârșitul lunii martie.

Dar, din cauză că situația a accelerat, am ajuns în Ucraina pe data de 12”, a adăugat Ivan

Nu și-au imaginat niciodată panorama, cu care au trebuit să se confrunte în momentul respectării carantinei în fața amenințării globale a pandemiei coronavirusului.

„Am avut un bilet de întoarcere pentru linia aeriană Despegar pe 23 aprilie cu compania aeriană KLM. Cu toate acestea, compania a suspendat zborurile până în iunie, iar Despegar s-a comportat destul rău cu noi… nu ne-au oferit informații niciodată și noi practic că am pierdut biletul”, a spus Ivan.

„Apoi am cumpărat alte bilete de avion pentru ARG, după cum ne-au recomandat pe WhatsApp și ni s-a confirmat data de întoarcere pe 16 mai, au spus că este data exactă, la 20 de minute după ce am cumpărat biletul am primit un e-mail, biletul a fost anulat și plecarea a fost amânată pentru 2 iunie”, a adăugat el.

„Într-un final, totul a fost amânat până în luna septembrie și nici până acum nu știm dacă putem folosi aceste bilete”, a spus Ivan.

Traumatologul din Santa Rosa a spus că „copiii au primit un pașaport argentinian eliberat de Ambasada Argentinei aici… chiar am completat chestionare despre întoarcerea în țara noastră și vom aștepta noutăți cu privire la zboruri. În aceeași situație ca noi sunt încă peste 30 de cupluri argentiniene, de asemenea, unele ai căror bebeluși s-au născut deja.

Ce a făcut ambasada pentru voi?

– Ambasada ne-a tratat bine… Doar că Ucraina este una dintre țările destul de îndepărtate.

Și unde locuiți acolo acum?

– Suntrem cazați la un apartament al clinicii din Kyiv, în cartierul Sofievski. Adevărul este că ne simțim foarte confortabili, dar începând cu 12 mai va trebui singuri să avem grijă de noi până când vom pleca acasă.

Ce faci acolo în fiecare zi sau cu ce vă puteți ocupa?

– Suntem, de asemenea, în carantină… Ieșim doar după produse alimentare.

– Rriscați să vă pierdeți locul de muncă aici?

– Nu, nu muncesc… Mi-am oprit activitatea în februarie… dar din moment ce sunt un antreprenor individual acuma nu lucrez, nu câștig.

Propuneri „ridicole”

Deși șansele de întoarcere devin din ce în ce mai dificile astăzi, propunerile pentru familie de a se întoarce înainte de adoptarea unei noi rezoluții, conform căreia zborurile sunt amânate până în septembrie, au fost „ridicole”, spune Ivan Acosta.

„De exemplu, a spus el, aici a trebuit să plătim un charter către Qatar, de acolo până la São Paulo și să rămânem acolo, pentru că din acest loc nu există zboruri către Ezeiza. Un alt lucru care ni s-a oferit a fost să plecăm de aici la Frankfurt și nimic mai mult…”

„Copiii mei au aproape două luni și acum trebuie să-i vaccinăm… Vom aștepta încă puțin, pentru că până la trei lună se pot face vaccinurile fără probleme, dar… timpul trece. Iar costul pentru întreținere aici, într-o țară europeană este mai scump”, a adăugat el.

Traumatologul din Santa Rosa a recunoscut că „cazul Ucrainei este foarte specific… în Spania, în Franța, unde există mai mulți argentini, repatrierea este mult mai accesibilă. (Aceasta este o țară mică și este mai greu de accesat.”)

„Colegiul medical mi-a acordat o subvenție de două luni, iar acum avem șansa de a obține încă una pentru alte două luni… deci mai mult sau mai puțin ținem situația sub control. Dar trebuie să facem în așa fel încât cazul nostru să fie observat și să primim o mică prioritate, iar Ucraina să nu fie ultimul loc în care să căutăm oameni”, a adăugat el.

Publicat 29-04-2020  El DIARIO DE LA PAMPA

https://www.eldiariodelapampa.com.ar/index.php/principal/76901-el-drama-de-una-pareja-santarrosena-que-viajo-a-ucrania-para-ser-padres