Test de paternitate
Epoca moderna a adus omenirii multe libertati, inclusiv de a avea mai multi parteneri sexuali. Aceasta stare de fapt acceptata a dus la cresterea indoielii intre parteneri. Efectuarea unui test de paternitate (testare ADN) reprezinta unica metoda de a elimina incertitudinea. Aceasta analiza medicala este 100% corecta.
Ce este testul de paternitate ?
Testul de paternitate este un test genetic prin care se stabileste daca un barbat este sau nu tatal biologic al unui anumit copil sau fetus (cand mama este insarcinata). Testul ADN este singura metoda de certitudine in determinarea gradului de rudenie. Pentru realizarea testului sunt necesare probe biologice provenite de la prezumtivul tata si de la copil. Analizarea unei probe de la mama creste gradul de confidenta al testului, insa nu este obligatorie pentru realizarea acestuia. Testul de paternitate consta in analizarea a 16 secvente ADN (markeri) pentru fiecare persoana testata. Pe baza acestor 16 markeri se realizeaza, pentru fiecare persoana (prezumtivul tata, copil), un profil genetic. Profilele se compara, stabilindu-se corespondenta pentru fiecare marker.
In cadrul testului de paternitate sunt analizate anumite segmente din structura ADN denumite markeri STR (Short Tandem Repeats). Acesti markeri, localizati in diferiti cromozomi, prezinta o variabilitate ampla in populatia umana, realizind constelatii specifice fiecarui individ. Pe baza acestui fapt, prin utilizarea mai multor astfel de secvente, acuratetea de identificare a unei persoane creste enorm in comparatie cu alte metode. Testarea ADN este utilizata de cele mai mari laboratoare criminalistice din lume, de exemplu FBI, atingand o acuratete de 1018. Cu alte cuvinte, probabilitatea ca doi indivizi sa aiba aceleasi caracteristici genetice, deci sa fie “confundati” prin aceasta analiza, este de 1 la 10.000.000.000.000.000.000. Markerii STR utilizati fac parte din sistemul de date al USA – CODIS (COmbined DNA Index System) – folosit de FBI in tehnica pentru stabilirea profilelor ADN umane.
Probele de recoltare:
- Sange periferic – 2ml (maximum)
- Celule epiteliale bucale
- Fire de par cu bulb (cu radacina) – 7-10 fire
- Periuta de dinti
- Mucuri de tigara – 2-3
- Unghii si cuticule proaspat taiate (de la nivelul mainilor si picioarelor)
- Guma de mestecat
- Pete de sange de pe materiale textile, tampoane etc.
- Vilozitati coriale (CVS) – 2-3 mm
- Lichid amniotic – 1,5-2ml