Infertilitatea masculină: testul AND, analiza de ultimă oră introdusă de OMS
Doar examinarea lichidului seminal nu mai este socotită suficientă pentru a ajunge la un diagnostic privind infertilitatea masculină, în timp ce identificarea cauzelor rezolvă adesea problema.
Criteriile de măsurare a modificării infertilităţii masculine a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru prima dată în 11 ani, să actualizeze criteriile pentru diagnosticarea acestei dereglări prin introducerea în premieră a unui nou test, studiul ADN-ului spermatic, care evaluează nu doar numărul spermatozoizilor, dar şi calitatea spermei. Numeroase cercetări au arătat de fapt că nu mai este suficient doar aspectul „extern” al fluidului seminal (măsurându-i doar concentraţia, forma etc), ci este necesar să ne uităm şi în interiorul ADN-ului său.
Caracteristicile clasice nu mai sunt valori de referinţă absolute pentru stabilirea liniei de delimitare dintre bărbaţii fertili şi infertili şi, prin urmare, examinarea lichidului seminal în sine nu este suficientă pentru a evalua funcţia reproductivă masculină. Se vorbeşte despre infertilitate atunci când concepţia nu are loc după cel puțin 12 luni de act sexual regulat neprotejat. Cauzele pot fi diferite: poluarea aerului, alimentaţia necorespunzătoare şi dezechilibrată, consumul anumitor droguri, fumatul, abuzul de alcool şi bolile cu transmitere sexuală.
Examenul considerat până acum a fi de excelenţă pentru constatarea unei probleme de fertilitate masculină este spermograma, care constă în analiza unei probe de lichid seminal, evaluarea concentraţiei, motilităţii şi formei. OMS a definit noi standarde globale pentru îmbunătăţirea diagnosticului de infertilitate masculină prin descrierea procedurilor operaţionale optime menite să susţină şi să promoveze calitatea analizei lichidului seminal şi comparabilitatea rezultatelor obţinute de diferiții operatori şi laboratoare. Ce este varicocelul Cea mai importantă noutate a noii versiuni se referă la includerea testelor ADN ale lichidului spermatic: „OMS recunoaşte că nu mai este suficient să ne oprim la evaluarea parametrilor clasici, precum concentraţia, motilitatea şi forma spermatozoizilor, ci este esenţială integrarea acestor informaţii cu cele privind fragmentarea ADN-ului spermatozoizilor înşişi”, clarifică experţii.
Evaluarea spermei trebuie efectuată la vârsta de 18 ani pentru toţi bărbaţii tineri înainte de examinarea andrologică deoarece varicocelul, care în general nu prezintă simptome şi apare între 15 şi 25 de ani, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru fertilitatea masculină. „Constă într-o dilatare a venelor scrotului (sacul care conţine testiculele) care face ca temperatura testiculului să crească, ceea ce poate interfera cu producerea spermatozoizilor, care sunt foarte sensibili la căldură”, afirmă specialiştii. O simplă vizită la un specialist urolog poate duce la diagnosticarea precoce a varicocelului sau a altor tulburări care pot fi la baza dificultăţii de a avea copii. În multe situaţii, cauzele infertilităţii masculine depind, de fapt, de bolile prevenibile care, dacă sunt abordate prompt, sunt uşor de tratat. Expertul este cel care, odată identificată cauza infertilităţii, stabileşte cel mai potrivit tratament şi, dacă este indicat, îndrumă cuplul către tehnicile de procreare asistată medical. Sunt disponibile numeroase tratamente pentru a creşte şansele de concepţie natural. Se estimează că o treime dintre bărbaţii infertili, odată supuşi unui tratament adecvat, sunt capabili să aibă o paternitate naturală.