Infertilitate: 5 intrebari pe care sa le adresezi medicului cand tratamentele nu functioneaza
Problemele de infertilitate sunt tot mai raspandite in intreaga lume, de cand cuplurile se confrunta cu dureroasele dificultati de a concepe un copil de cale naturala. Atunci cand tratamentele de stimulare a fertilitatii nu functioneaza nici dupa luni intregi de interventii, este important sa adresezi cateva intrebari esentiale medicului care te asista.
Odata ce incepi demersurile medicale pentru a trata infertilitatea, ti se spune sa ai multa rabdare. Chiar si asa, cand urmezi aceste tratamente, este foarte important sa evaluezi constant ce se intampla cu corpul tau si sa pui multe intrebari medicului, care sa te ajute sa ajungi pe drumul cel bun. Iata cateva dintre ele!
1. Mai exista teste pe care ar trebui sa le fac?
Atunci cand tratamentele pentru infertilitate intarzie sa dea rezultate, probabil ca se impun noi teste pentru descoperirea de noi cauze care impiedica instalarea sarcinii. De pilda, daca la prima evaluare medicala ai aflat ca ovulatia ta este problema, testele de sange efectuate periodic iti arata daca doza de medicament administrata este cea corecta si daca nu cumva ai nevoie de o alta concentratie.
In acelasi timp, medicul poate descoperi o alta cauza care se ascunde in spatele ovulatiei deficitare, deci o alta cale de tratament pentru problema ta.
2. Exista si alte metode naturopatice pe care le pot incerca?
Chiar daca esti monitorizata de un medic de-a lungul tratamentului urmat pentru stimularea fertilitatii, acelasi specialist iti poate sugera alternative care depasesc granitele medicinei traditionale.
Intreaba-ti doctorul daca nu cumva ar putea functiona in cazul tau acupunctura, fitoterapia sau suplimentele de vitamine si ce efect ar putea avea ele asupra organismului, in raport cu terapia alopata pe care o urmezi.
3. Ce se intampla daca tratamentul nu functioneaza?
In secunda in care medicul iti prescrie un tratament pentru infertilitate, este intelept sa il intrebi ce alte variante mai ai, in cazul in care nu functioneaza. In acest fel, iti poti restrange paleta de optiuni si poti formula strategii clare de actiune, care sa te scuteasca de timp si bani risipiti in alte directii pe care le-ai putea alege la intamplare.
4. Mai pot face si alte schimbari in stilul meu de viata?
Este important sa fii un participant activ in intregul proces de a-ti remedia problemele de infertilitate, iar acest lucru inseamna ca nu ar trebui sa te rezumi stric la medicamentele pe care le iei. Intreaba-ti medicul ce alte schimbari mai poti adopta in stilul tau de viata, pentru a-ti creste sansele sa ramai insarcinata. Unele femei devin mai fertile odata ce scapa de kilogramele in plus, altele au nevoie sa fie mai active sau sa isi gestioneze mai bine stresul care le afecteaza sanatatea.
Tot medicul tau iti poate da ponturi utile despre frecventa actelor sexuale si orice alte amanunte la care poate nu te-ai gandit pana acum, dar care ar putea fi secretul capacitatii tale de conceptie.
5. Imi puteti recomanda un specialist pentru o a doua opinie?
Un medic profesionist isi indruma intotdeauna pacientii catre specialisti care sa ofere noi perspective in abordarea unui tratament. Daca doctorul tau pare ostil in acest sens, probabil ca ar trebui sa te reorientezi catre altul.
Inainte sa accepti sume exorbitante pentru terapii sugerate de un singur medic, este recomandat sa mai ceri si o a doua opinie. Fiecare situatie este unica, iar mai multe pareri avizate inseamna sanse mai mari pentru un diagnostic corect si un tratament eficient.
Autor: Adelina Dobrin