Crăciun fără copil? Pregătiți-vă la tot felul de întrebări din partea unei familii curioase

Sărbătorile de Crăciun bat încet la uşă. Copiii îi trimit scrisori lui Moș Crăciun și așteaptă cu nerăbdare darurile de sub bradul de iarnă. Pentru cei mai mari, Crăciunul este o ocazie pentru o adunare de familie. 

La masa aranjată festiv, se poartă o conversație socială normală, despre lucruri obişnuite, dar care uneori nu este o „mică discuție, o şuetă” plăcută pentru toți participanții. Momente neplăcute îi așteaptă de obicei pe indivizii singuri și cuplurile fără copii. Dacă această stare este voluntară și Dvs. sunteţi fericiţi, satisfăcuţi, întrebările intruzive pot fi depăşite cu perspicacitate, intuiție și umor. Cel mai rău însă este atunci când încerci să ai un copil, dar nu reușești. Chiar și o propoziție, o remarcă aparent inofensivă poate transforma atmosfera de Crăciun într-un iad pentru persoana în cauză.

Psihicul feminin este foarte sensibil și, în legătură cu atmosfera de Crăciun și cu luna următoare, când testul de sarcină arată din nou doar o singură linie, poate transforma sărbătorile de liniște și pace în exact opusul lor. Mai ales dacă există copii care aleargă în jurul oaspeţilor, verişoare care îşi mângâie burtica de gravide în luna a șaptea și apoi urmează întrebarea neplăcută, despre care scriam mai sus: „Dar voi, pe când?“

Să faci un copil poate părea cel mai ușor lucru din lume. Recent, însă, auzim din ce în ce mai mult că este cu adevărat invers. „În prezent, până la 20% dintre cupluri se confruntă cu probleme de infertilitate. Mai mult de jumătate din motivele pentru care femeile dintr-un cuplu nu reușesc să rămână însărcinate sunt din cauza bărbaților. Vârsta din ce în ce mai mare a mamelor pentru prima dată joacă, de asemenea, un rol important, neglijarea controalelor medicale preventive din pertea celor doi perteneri, și nu trebuie să subestimăm nici importanța psihicului.”

Chestiunea în sine este însă destul de complicată. Și asta, chiar și în cazul în care corpurile masculin și feminin sunt perfect sănătoase și copilul nu pare a fi împiedicat de nimic să se nască. Cu toate acestea, există o listă lungă de lucruri care pot merge prost și sunt guvernate de stres. Iar stresul crește cu fiecare încercare eșuată.

Pentru o femeie într-un astfel de caz, sprijinul partenerului ei este extrem de important. Dacă totul funcționează perfect în relație, partenerul este empatic și își poate sprijini cealaltă jumătate în momentele dificile, eventualele complicații sunt gestionate mai bine. apoi sunt întâlniri de familie, priviri iscoditoare și întrebări. Urmează apoi întâlnirile de familie, privirile iscoditoare și tot felul de întrebări. Pot fi astfel de momente și savurate, nu doar supraviețuite?

 

Nu puteți evita întrebările neplăcute, dar…
Pentru un cuplu care a încercat de mult timp dar în zadar să aibă un copil, acesta este un subiect extrem de sensibil, iar întrebările constante, chiar dacă sunt adresate de membrii familiei cu bună credință, treptat pot depăşi normalul și a răspunde la ele devine din ce în ce mai dificil.

 

De fapt, care ar trebui să fie răspunsul? Sincer? În cazul unei cine de Crăciun în familie, pe lângă urările sincere pot să apară şi cuvinte, întrebări cu două înţelesuri, care nu sună tocmai bine. La acestea se aşteaptă însă un răspuns, fie că încă nu a fost să fie, sau că repetarea constantă a aceleiaşi întrebări vă este penibilă. Și oricare ar fi răspunsul, apare mereu o altă reacție.

 

Prin urmare, vă prezentăm aici o selecție de posibile răspunsuri la acestea.

 

Sinceritate sau o minciună mică?

 

„Asta e treaba noastră personală…“

Acest mesaj cu siguranță nu funcționează. Cei mai apropiați membri ai familiei sunt logic interesați și îngrijorați de dvs., pur și simplu nu își dau seama cât de dureroasă poate fi o astfel de întrebare. În plus, reacționând prea disprețuitor, veţi provoca o mulțime de speculații inutile și false.

 

„Nici măcar nu știm dacă vrem cu adevărat un copil…“

Un alt răspuns care poate provoaca un val de un val de reacții ulterioare, persuasiune și convingere. Aşa, mai bine nu.

 

„Nu, nu sunt însărcinată…“

Putere constă în simplitate. Un răspuns scurt, câteva cuvinte și o încercare de a schimba conversația pe subiectul „Ce îi aduce Moș Crăciun bunicii?”, poate spune clar celorlalţi membri ai familiei că discuţia pe această temă tocmai s-a încheiat.

 

„Ne-am dori un bebeluș, dar lăsăm totul în seama naturii…“

Recomandăm acest răspuns dacă aveţi mai puţin de 30 de ani.În caz contrar, pregătiți-vă pentru argumente în care veţi auzi ceva despre „timpul trece şi nu se mai întoarce“, „ceasul biologic“, etc.

 

„Așteptăm să vină barza …“

Cu umorul nu poți greși niciodată. Trebuie doar să țineţi cont de faptul că totdeauna există, cu siguranță, un tip deștept care vă va instrui despre cum funcționează concepția.

 

Sau aveți alte două opțiuni:

Dacă vă permiteţi, spuneţi adevărul: „Vrem un copil, dar pur și simplu nu reușim. Facem tot ce putem pentru a vă da vești bune în curând”. La un astfel de răspuns toţi ar trebiu să văureze mult noroc data viitoare.

 

Dacă anul acesta nu aveți chef să daţi explicații, petreceţi un Crăciunul relaxant în doi!

Ce-ar fi să sărbătoriţi în acest an Ajunul Crăciunului altfel decât de obicei – într-o destinație exotică, o cabană de munte înzăpezită sau doar voi doi în confortul propriei case. Familia va accepta cu siguranță scuzele dumneavoastră. Întindeți-vă confortabil în aşteptarea poveştilor de Crăciun, gustaţi din dulciurile tradiţionale şi lăsaţi atmosfera de Crăciun să vă inunde, îmbrățișați cu omul drag. Poate că asta vă va ajuta, iar anul viitor veţi putea spune mult râvnitul: „Da, acum vei fi bunică”.